Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Alergicy lub weganie mogą przygotowywać naleśniki bez jaj bądź glutenu. Smak pozostanie ten sam, wystarczy zastąpić jajka np. papką z płatków owsianych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
fot. Fotolia
Naleśniki bez jajek z dodatkiem mielonych płatków owsianych to bezpieczna propozycja na obiad lub kolację dla osób na diecie bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Czym można zastąpić jajka w potrawach

Jako doskonałe zamienniki jajek stosowane są:
  • siemię lniane o właściwościach wiążących – 1 czubatą łyżkę zalewa się około 25 mililitrami wrzątku i zostawia na 5 minut do napęcznienia (równowartość 1 jajka),
  • zmielone płatki owsiane o właściwościach wiążących – 1 łyżkę płatków owsianych zalewa się 3 łyżkami wrzątku,
  • mąka kukurydziana do panierki – 1 łyżkę mąki rozrabia się w 2 łyżkach wrzątku na gęstą masę,
  • banan – pół owocu rozdrabnia się widelcem na puree i używa zanim ściemnieje.

Jak przygotować naleśniki bez jajek i mleka

Wegańskie naleśniki smakują nie gorzej niż klasyczna wersja tych cieniutkich, smażonych placków na bazie jajek i mleka. Wystarczy zastąpić krowie mleko napojem sojowym o smaku naturalnym, waniliowym bądź czekoladowym i popracować nad konsystencją ciasta naleśnikowego. Zamiast kurzych jaj warto wypróbować zmielone w młynku płatki owsiane, które połączone z mąką, mlekiem, olejem, sodą i przyprawami miesza się mikserem na jednolitą masę. Po mniej więcej kwadransie ciasto jest na tyle gęste, że można smażyć naleśniki na zwilżonej olejem patelni z teflonem. Można je podawać z dowolnymi słodkimi lub słonymi dodatkami.