Naleśniki - światowa kariera

Rodzaje naleśników w innych krajach.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Naleśniki - światowa kariera
Naleśniki w Polsce należą do najpopularniejszych dań. Jemy je przez cały dzień - na śniadanie, obiad i kolację. Najczęściej z serem na słodko. AMERYKA: Powszechnie jada się tam pancakes, czyli małe naleśniki z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Polewa się je syropem klonowym. ANGLIA: Ulubione naleśniki to takie, które nadziewane są szynką i porami. AUSTRIA: Królują palatschinken. Serwuje sie je z nadzieniem z dżemu morelowego, ale popularne są również farsze czekoladowe i orzechowe. FRANCJA: Słynne są crepes Suzette, które podaje sie z płonącym likierem z pomarańczy. HOLANDIA: Naleśniki holenderskie mogą osiągnąć ogromne rozmiary. Często razem z ciastem miesza się i smaży różne dodatki np. w wersji słodkiej - rodzynki i jabłka, na ostro - paprykę i bekon. ROSJA: Rosyjskie bliny to także odmiana naleśników. Małe placuszki smaży się z ciasta zawierającego mąkę, jajka, mleko i masło i drożdże, dzięki czemu jest ono niewiarygodnie puszyste. Bliny najlepiej smakują ze śmietaną i kawiorem. SZWECJA: Smaży się je często w formie małych placuszków, na specjalnej patelni z otworami o odpowiedniej średnicy. Podawane są z dżemem, lodami, bitą śmietaną. WĘGRY: Naleśnik palacsinta, zawiera masę migdałową. Polewany jest czekoladą i koniakiem.