Ciasto drożdżowe przyjęło swoją nazwę od podstawowego składnika - drożdży.
DROŻDŻE - są to mikroskopijne organizmy jednokomórkowe, należące do grupy grzybów workowców, rozmnażających się przez pączkowanie.
Ciasta złożone z mąki, mleka, cukru, jaj, tłuszczu są dla komórek drożdżowych idealną pożywką, przy zapewnieniu odpowiednich czynników, rozwijają się szybko i wywołują fermentację alkoholową.
Przy robieniu ciasta, bardzo ważne są takie czynniki jak:
- zapewnienie odpowiedniej temperatury (18-37°C ) w niższych temp aktywność drożdży maleje a przy wyższych można ciasto zaparzyć i ciasto nie wyrośnie
- tlen - poprzez przesiewanie mąki przez sito zwiększamy zawartość powietrza w mące, a tym samym ułatwiamy drożdżom "rozwijać się"
- mąka - najlepsza jest pszenna gdyż zawiera białko zwane glutenem które sprawia że ciasto po upieczeniu jest porowate , nie opada i zachowuje swój kształt.
Baza do ciasta drożdżowego:
Jest to tak zwany ROZCZYN: na każdy 1dag drożdży bieżemy:
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 czubatą łyżkę mąki
- tyle ciepłego mleka - aby powstała masa gęstości śmietany
Drożdże rozdrabniamy, najpierw rozcieramy z cukrem drewnianą łyżką, następnie dodajemy makę, mleko i mieszamy. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, po 10 minutach powinno zwiększyć swoją objętość. Jeżeli w tym czasie drożdże nie wyrosną, mogą okazać się niedobre.
Do podstawowych składników ciasta - mąki, soli, rozczynu i mleka można dodawac utarte jajka (lub żółtka) z cukrem (również dostarczają drożdżom tlenu), stopiony tłuszcz, wanilię. Gdy ciasto urośnie (tzn podwoi swoją objętość), należy pamiętać że formę wypełniamy ciastem tylko do połowy i odstawiamy kolejny raz do wyrośnięcia.
Ciasta drożdżowe pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku, w temp 180-200°C, czas zależy od wielkości formy i ciasta. Babkę pieczemy ok 30-45minut, a ciasto ok 25-30 minut. Przepisy na ciasta i bułeczki drożdżowe znajdziecie na moim profilu:)
DROŻDŻE - są to mikroskopijne organizmy jednokomórkowe, należące do grupy grzybów workowców, rozmnażających się przez pączkowanie.
Ciasta złożone z mąki, mleka, cukru, jaj, tłuszczu są dla komórek drożdżowych idealną pożywką, przy zapewnieniu odpowiednich czynników, rozwijają się szybko i wywołują fermentację alkoholową.
Przy robieniu ciasta, bardzo ważne są takie czynniki jak:
- zapewnienie odpowiedniej temperatury (18-37°C ) w niższych temp aktywność drożdży maleje a przy wyższych można ciasto zaparzyć i ciasto nie wyrośnie
- tlen - poprzez przesiewanie mąki przez sito zwiększamy zawartość powietrza w mące, a tym samym ułatwiamy drożdżom "rozwijać się"
- mąka - najlepsza jest pszenna gdyż zawiera białko zwane glutenem które sprawia że ciasto po upieczeniu jest porowate , nie opada i zachowuje swój kształt.
Baza do ciasta drożdżowego:
Jest to tak zwany ROZCZYN: na każdy 1dag drożdży bieżemy:
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 czubatą łyżkę mąki
- tyle ciepłego mleka - aby powstała masa gęstości śmietany
Drożdże rozdrabniamy, najpierw rozcieramy z cukrem drewnianą łyżką, następnie dodajemy makę, mleko i mieszamy. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, po 10 minutach powinno zwiększyć swoją objętość. Jeżeli w tym czasie drożdże nie wyrosną, mogą okazać się niedobre.
Do podstawowych składników ciasta - mąki, soli, rozczynu i mleka można dodawac utarte jajka (lub żółtka) z cukrem (również dostarczają drożdżom tlenu), stopiony tłuszcz, wanilię. Gdy ciasto urośnie (tzn podwoi swoją objętość), należy pamiętać że formę wypełniamy ciastem tylko do połowy i odstawiamy kolejny raz do wyrośnięcia.
Ciasta drożdżowe pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku, w temp 180-200°C, czas zależy od wielkości formy i ciasta. Babkę pieczemy ok 30-45minut, a ciasto ok 25-30 minut. Przepisy na ciasta i bułeczki drożdżowe znajdziecie na moim profilu:)
wedith1
Gość
mir