Ciasto jabłkowo-cynamonowe

  • 6

Dziś mamy pierwszy dzień jesieni! Na przywitanie tej złocistej pory proponujemy przygotować pyszne i aromatyczne ciasto jabłkowo-cynamonowe. Już mały kawałek takiego smakołyku na pewno umili nam jesienne poranki i wieczory.

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasto jabłkowo-cynamonowe
fot. Elżbieta Żołek



Składniki potrzebne do przygotowania ciasta jabłkowo-cynamonowego


2 szklanki mąki        
1 łyżeczka proszku do pieczenia        
1 łyżeczka sody        
1 łyżeczka cynamonu        
4 jajka    
4 jabłka    
1 szklanka cukru        
3/4 szklanki oliwy
szczypta soli    


Sposób przygotowania ciasta jabłkowo-cynamonowego

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Całe jajka zmiksuj z cukrem na jasną masę.




2. Do masy jajecznej dodaj stopniowo przyprawioną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Porcjami dodaj oliwę. Zmiksuj. Jabłka pokrój w dużą kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.




3. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na  ok 45-50 min.






Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek