Szarlotka na dwa sposoby

Dziś w cyklu Słodkie piątki mam dla Was przepisy na dwie szarlotki. Pierwsza propozycja to szarlotka z prażonymi jabłkami, druga z jabłek w kawałkach. Osobiście uważam, że jedno i drugie ciasto jest bardzo smaczne. A Wy jaką szarlotkę wolicie?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Szarlotka na dwa sposoby

Przepisów na szarlotkę jest bardzo dużo, każda gospodyni robi ją troszkę inaczej. Szarlotka robiona z prażonych jabłek ma zarówno zwolenników jak i przeciwników. Tak samo ma się sprawa z szarlotką robioną z pokrojonych jabłek.

Dziś w cyklu Słodkie piątki mam dla Was przepisy na dwie szarlotki. Pierwsza propozycja to szarlotka z prażonymi jabłkami, druga z jabłek w kawałkach. Osobiście uważam, że jedno i drugie ciasto jest bardzo smaczne. A Wy jaką szarlotkę wolicie?

I. Przepis na szarlotkę z prażonymi jabłkami:



Składniki:

pół kilograma mąki wrocławskiej
pół kostki margaryny
3 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka gęstej śmietany 18 %
1 łyżeczka smalcu
szczypta soli
2 łyżki manny

2 kg jabłek najlepsza jest antonówka
pół szklanki cukru
2 łyżki masła
cukier puder do dekoracji

Moja rada: Jabłka do tej szarlotki warto przygotować dzień wcześniej.

Jak to zrobić?
Jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy nasiona i kroimy w kawałki. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy jabłka i prażymy do czasu uzyskania konsystencji dżemu (jeśli chcesz przyspieszyć ten proces to rozgnieć podgotowane jabłka tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy cukier i opcjonalnie cynamon. Oczywiście mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Studzimy jabłka.

Ciasto:
Wsypujemy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Dodajemy margarynę i siekamy do czasu, aż  margaryna dokładnie połączy się z mąką. Dodajemy jajka, cukier oraz śmietanę i smalec. Energicznie zagniatamy ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedno wkładamy do lodówki na około 30 - 40 min. Drugie do zamrażarki. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy, posypać manną. Nałożyć przygotowane jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Piec 50-55 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

II. Przepis na szarlotkę z kawałkami jabłek:



Składniki na ciasto:
- 150 g mąki wrocławskiej
- 50 g  cukru pudru
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia

Składniki jabłka:
- 4-5 dużych jabłek
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski lub na stolnicę i delikatnie zagnieć ciasto.

Sposób przygotowania jabłek:
Jabłka umyj, obierz ze skórki, podziel na 4 części i wyjmij nasiona następnie każdą część pokrój jeszcze na pół. Dodaj cynamon i cukier puder wymieszaj.

Sposób przygotowania kruszonki:
Wszystkie podane składniki lekko mieszamy aż do momentu powstania grudek.

Prace końcowe:

Ciastem wykładamy okrągłą formę o wielkości 22cm. Nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.


Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek