Składniki na 12-15 muffinek:
- 2 jajka
- 250ml mleka szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 szklanki malin
Sposób przygotowania muffinek:
1. Uszykuj 2 naczynia np. miseczki. Do jednej włóż suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Do drugiej włóż mokre składniki: olej, mleko oraz jajka - roztrzep i dodaj suche składniki - wymieszaj, dodaj maliny. Delikatnie wymieszaj.
2. Przełóż ciasto do foremek na babeczki. Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek
zbysiowa
Netka