Muffinki z malinami

  • 2

W cyklu "Słodkie piątki" zapraszam do wspólnego przygotowania smacznych lekko kwaśnych muffinek z malinami. Muffinki powstają bardzo szybko. To dobry pomysł, gdy nagle nachodzi nas ochota na delikatny deser.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Muffinki z malinami



Składniki na 12-15 muffinek:

- 2 jajka
- 250ml mleka szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 szklanki malin

 

Sposób przygotowania muffinek:

1. Uszykuj 2 naczynia np. miseczki. Do jednej włóż suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Do drugiej włóż mokre składniki: olej, mleko oraz jajka - roztrzep i dodaj suche składniki - wymieszaj, dodaj maliny. Delikatnie wymieszaj.

 




2. Przełóż ciasto do foremek na babeczki. Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 







Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek