Jeśli poznamy tajniki ciast, a zwłaszcza ich zastosowanie, będziemy mogli poszaleć w kuchni z wypiekami i na pewno wyczarujemy coś smacznego!
- Ciasto ucierane
z tego ciasta pieczemy babki, ciasta z owocami, keksy, babeczki z serem
- Ciasto drożdżowe (w zależności od tego czy jest słodkie czy słone)
z tego ciasta pieczemy bułki, chleby, rogaliki, baby drożdżowe, pączki, placki z owocami, spody do pizzy, ciasto na pierogi pieczone, bułki z owocami lub budyniem, placki z kruszonką, strucle
- Ciasto krucho-drożdżowe
z tego ciasta możemy upiec rogaliki, paszteciki, bułeczki z nadzieniem słodkim, bułeczki z nadzieniem wytrawnym, spody na pizzerinki
- Ciasto kruche
z tego ciasta przygotujemy pyszne tarty, spody do babeczek, ciasteczka, placki z owocami
- Ciasto na pierniczki, ciasto piernikowe
z tego ciasta upieczemy ciasteczka, pierniki
- Ciasto biszkoptowe
z tego ciasta upieczemy blaty do tortów, rolady, babeczki, ciasta z owocami, makaroniki
- Ciasto parzone
z tego ciasta upieczemy karpatkę, ptysie, eklerki, pączki francuskie, groszek ptysiowy
- Ciasto francuskie lub półfrancuskie
z tego ciasta zrobimy różne przekąski wytrawne, ciasteczka z owocami, spody do pizzy, szparagi lub parówki w cieście francuskim
- Ciasto serowe
z tego ciasta upieczemy kulebiaki, paszteciki, bułeczki nadziewane, rogaliki, ciasta z owocami
- Ciasto naleśnikowe
z tego ciasta zrobimy naleśniki, które wykorzystamy do krokietów, tortów naleśnikowych, jako makaron do zup
- Ciasto pierogowe
z ciasta wyczarujemy pyszne pierogi z nadzieniem na słodko lub wytrawnie
(robiąc ciasto tylko z mąki, wody i tłuszczu usmażymy placki na tortillę)
- Ciasto makaronowe
z tego ciasta ugotujemy pyszne domowe makarony od nitek po tagliatelle
Znamy już rodzaje ciast i mamy wskazówki do czego je użyć. Teraz czas zabrać się do pracy i szaleć, by wyczarować coś pysznego.