
Wreszcie nadeszły upalne dni, dlatego też postanowiłam zrobić ciasto na zimno. Jego wykonanie jest bardzo proste i przyjemne a efektowny wygląd ciasta zachwyci waszych gości.
Zobacz film: Ciasto truskawkowe na zimno >>>
Składniki:
- 3 serki homogenizowane naturalne
- opakowanie biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 0,5 kg truskawek
- 2 szklanki gotowanej wody

Sposób wykonania:
1. Galaretki rozpuść w 2 szklankach dotowanej wody i odstaw o wystygnięcia.
2. Truskawki umyj w zimnej wodzie, obierz i pokrój na pół.
3. Dno okrągłej formy o rozmiarach 22 cm wyłóż biszkoptami.
4. Do zimnej galaretki dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć.
5. Na przygotowane biszkopty wlej troszkę galaretki zmieszanej z serkami. Następnie przykryj truskawkami. Włóż do lodówki na 10-15 minut i wlej pozostałą galaretkę zmieszaną z serkiem.
6. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie udekoruj ciasto.
Uwaga! Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta do galaretki i serka możesz dodać cukier puder
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Film: Ciasto truskawkowe na zimno
ilka222