Ciasto truskawkowe na zimno

  • 1

Zobacz film jak zrobić smaczne truskawkowo-serkowe ciasto na zimno. Idealne na upalne dni.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto truskawkowe na zimno

Wreszcie nadeszły upalne dni, dlatego też postanowiłam zrobić ciasto na zimno. Jego wykonanie jest bardzo proste i przyjemne a efektowny wygląd ciasta zachwyci waszych gości. 


Zobacz film: Ciasto truskawkowe na zimno >>>

 Składniki:

- 3 serki homogenizowane naturalne

- opakowanie biszkoptów

- 2 galaretki truskawkowe

- ok. 0,5 kg truskawek

- 2 szklanki gotowanej wody


              


Sposób wykonania:

1. Galaretki rozpuść w 2 szklankach dotowanej wody i odstaw o wystygnięcia.  

2. Truskawki umyj w zimnej wodzie, obierz i pokrój na pół. 

3. Dno okrągłej formy o rozmiarach 22 cm wyłóż biszkoptami.  

4. Do zimnej galaretki dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć.

5. Na przygotowane biszkopty wlej troszkę galaretki zmieszanej z serkami. Następnie przykryj truskawkami. Włóż do lodówki na 10-15 minut i wlej pozostałą galaretkę zmieszaną z serkiem.

6. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie udekoruj ciasto.

 

Uwaga! Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta do galaretki i serka możesz dodać cukier puder



Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek

Film: Ciasto truskawkowe na zimno