Tort czekoladowy z malinami

  • 2

Zobacz jak zrobić krok po kroku tort czekoladowy z malinami i domową nalewką.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Tort czekoladowy z malinami
fot. Elżbieta Żołek

Zapraszam do przygotowania wspaniałego tortu czekoladowego z malinami oraz domową nalewką.

Składniki:

Ciasto kakaowe:

- 10 jajek rozmiar S
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 10 łyżeczek kakao
- szczypta soli

Masa czekoladowa:

- 500g śmietany kremówki 30%
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan fixy
- 0,5kg malin

Do nawilżania:

- szklanka domowej nalewki malinowej

Uwaga: jeśli nie masz nalewki możesz zmieszać 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z połowy cytryny i 1/5 szklanki spirytusu lub 3/4 szklanki przegotowanej wody zmieszać z sokiem malinowym i 1/5 szklanki spirytusu.

Zobacz jak robię nalewkę malinową >>>

Dekoracja: - 100g śmietany kremówki 30%
- łyżeczka cukru pudru
- maliny
- ozdoby czekoladowe
- ew. czerwone porzeczki
- 6 ciastek areo

Przygotowanie ciasta kakaowego:

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.



Do masy dodaj porcjami przesianą mąkę oraz kakao. Ciasta wlej do formy o średnicy 30 cm i włóż na 30-35 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni. Wystudź i przekrój na 4 płaty.



Przygotowanie masy:

Czekoladę połamać i roztopić na małym ogniu, schłodzić - czynność powtórzyć jeszcze raz. Czekoladę wystudzić. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować. Wsypać śmietan fixy ubijać aż śmietana będzie gotowa. Dodać cukier puder i delikatnie wmieszać go w śmietanę. Do czekolady dodać 3 łyżki ubitej śmietany dokładnie wymieszać. Dodać do pozostałej śmietany i połączyć masy.



Dekoracja tortu:

Wszystkie płaty polej nalewką lub jej zastępstwem:) Ubij śmietanę, dodaj cukier puder. Ciastka rozkrusz na maleńkie kawałki. Nawilżone płaty połóż na płaskim talerzu lub tortownicy. Następnie wyłóż masę śmietanowo-czekoladową. Na nią połóż maliny. Przykryj kolejnym płatem. Powtarzaj tą czynności aż dojdziesz do ostatniej warstwy tortu. Górę i boki tortu ładnie wysmaruj masą. Do rękawa włóż śmietanę i udekoruj rant. Układaj maliny obok białej dekoracji. Na końcu połóż czekoladowe dekoracje oraz porzeczki.


tort czekoladowy

Przepis i zdjęcia Elżbieta Żołek