Zapraszam do przygotowania wspaniałego tortu czekoladowego z malinami oraz domową nalewką.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 10 jajek rozmiar S
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 10 łyżeczek kakao
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
- 500g śmietany kremówki 30%
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 śmietan fixy
- 0,5kg malin
Do nawilżania:
- szklanka domowej nalewki malinowej
Uwaga: jeśli nie masz nalewki możesz zmieszać 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z połowy cytryny i 1/5 szklanki spirytusu lub 3/4 szklanki przegotowanej wody zmieszać z sokiem malinowym i 1/5 szklanki spirytusu.
Zobacz jak robię nalewkę malinową >>>
Dekoracja: - 100g śmietany kremówki 30%
- łyżeczka cukru pudru
- maliny
- ozdoby czekoladowe
- ew. czerwone porzeczki
- 6 ciastek areo
Przygotowanie ciasta kakaowego:
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.
Do masy dodaj porcjami przesianą mąkę oraz kakao. Ciasta wlej do formy o średnicy 30 cm i włóż na 30-35 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni. Wystudź i przekrój na 4 płaty.
Przygotowanie masy:
Czekoladę połamać i roztopić na małym ogniu, schłodzić - czynność powtórzyć jeszcze raz. Czekoladę wystudzić. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować. Wsypać śmietan fixy ubijać aż śmietana będzie gotowa. Dodać cukier puder i delikatnie wmieszać go w śmietanę. Do czekolady dodać 3 łyżki ubitej śmietany dokładnie wymieszać. Dodać do pozostałej śmietany i połączyć masy.
Dekoracja tortu:
Wszystkie płaty polej nalewką lub jej zastępstwem:) Ubij śmietanę, dodaj cukier puder. Ciastka rozkrusz na maleńkie kawałki. Nawilżone płaty połóż na płaskim talerzu lub tortownicy. Następnie wyłóż masę śmietanowo-czekoladową. Na nią połóż maliny. Przykryj kolejnym płatem. Powtarzaj tą czynności aż dojdziesz do ostatniej warstwy tortu. Górę i boki tortu ładnie wysmaruj masą. Do rękawa włóż śmietanę i udekoruj rant. Układaj maliny obok białej dekoracji. Na końcu połóż czekoladowe dekoracje oraz porzeczki.
Przepis i zdjęcia Elżbieta Żołek
kołczu
Dinah