Śliwki pod kruszonką to szybki i smaczny deser. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka smalcu
- szczypta soli
Sposób przygotowania śliwek pod kruszonką:
1. Śliwki umyj w zimnej wodzie. Wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon . Wymieszaj.
2. Mąkę, pozostały cukier, masło, smalec, oraz sól zacznij delikatnie mieszać a następnie bardzo lekko zagniatać jednocześnie krusząc masę. Śliwki wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40-45 minut.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Składniki:
- 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka smalcu
- szczypta soli
Sposób przygotowania śliwek pod kruszonką:
1. Śliwki umyj w zimnej wodzie. Wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon . Wymieszaj.
2. Mąkę, pozostały cukier, masło, smalec, oraz sól zacznij delikatnie mieszać a następnie bardzo lekko zagniatać jednocześnie krusząc masę. Śliwki wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40-45 minut.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
monikaT83
zozolek
zgadzam się to deser idealny:) szkoda, że śliwki zaczynają zanikać na bazarowych stoiskach