Śliwki pod kruszonką

  • 2

Śliwki to owoce, które przypominają o kończącym się lecie i o zbliżającej się jesieni. Słodki smak śliwek ukrytych pod kruszonką umili nam coraz chłodniejsze dni i coraz dłuższe wieczory. Dlatego dziś w cyklu Słodkie piątki zapraszam Was do wspólnego przygotowania śliwek pod kruszonką.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to szybki i smaczny deser. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.


 


Składniki:
- 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka smalcu
- szczypta soli

Sposób przygotowania śliwek pod kruszonką:

1. Śliwki umyj w zimnej wodzie. Wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Dodaj 3 łyżki cukru oraz cynamon . Wymieszaj.

 

2. Mąkę, pozostały cukier, masło, smalec, oraz sól zacznij delikatnie mieszać a następnie bardzo lekko zagniatać jednocześnie krusząc masę. Śliwki wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40-45 minut.

 


Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek