Dziś w cyklu „Słodkie piątki” zdradzam mój przepis na tort cytrynowy z brzoskwiniami i domową malinową nalewką.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do nawilżania:
- szklanka domowej nalewki malinowej
Uwaga: jeśli nie masz nalewki możesz zmieszać 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z połowy cytryny i 1/5 szklanki spirytusu lub 3/4 szklanki przegotowanej wody zmieszać z sokiem malinowym i 1/5 szklanki spirytusu.
Zobacz jak robię nalewkę malinową>>>
Składniki na masę cytrynową:
- 4 cytryny
- grejpfrut
- 5 jajek
- 1 i 1/4 kostki masła
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 5g żelatyny
- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
Składniki na przełożenie drugiego blatu ciasta i dekorację:
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- puszka brzoskwiń
- łyżka cukru pudru
- 1/2 opakowania płatków migdałowych
- owoce: porzeczki, borówki amerykańskie ew. kiwi
- przyda się też rękaw cukierniczy ale nie jest konieczny
Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.
4. Wystudź i przekrój na 3 płaty.
Sposób wykonania masy cytrynowej:
1. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Wyciśnij sok z owoców, przecedź przez sitko i wlej do rondla. Dodaj masło, cukier oraz sól, mieszając doprowadź do wrzenia.
2. Jajka roztrzep widelcem. Rondel zestaw z ognia, intensywnie mieszając dodaj jajka, następnie moczoną żelatynę. Gotuj masę na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut — pamiętaj o dokładnym mieszaniu.
3. Wystudź i zmiksuj masę przez 2 minuty. Następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj masę.
Jak przygotować masę z bitej śmietany:
1. Dobrze schodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i pomieszaj łyżką. Za pomocą papierowych ręczników odsącz syrop z brzoskwiń i pokrój je w grubą kostkę.
Prace końcowe, czyli dekoracja tortu cytrynowego:
1. Biszkopt nasącz nalewką. Na patelni upraż płatki migdałowe. Wyjmij masę cytrynową z lodówki.
2. Na pierwszy blat połóż połowę masy cytrynowej. Przykryj drugim blatem. Lekko przyciśnij.
3. Na drugi blat połóż brzoskwinie i przykryj je bitą śmietaną i posyp 2 łyżeczkami płatków migdałowych. Przykryj trzecim blatem. Lekko przyciśnij.
4. Z pozostałej masy odłóż kilka łyżek do zrobienia "kwiatków" a pozostałą masę wyłóż na górę oraz wysmaruj nią boki i posyp płatkami migdałowymi.
5. Masę przełóż do rękawa, zrób "kwiatki" na rancie. Górę udekoruj ulubionymi owocami. Udekorowany tort włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Przepis, wykonanie i zdjęcia: Elżbieta Żołek
zbysiowa
zozolek