Informacje ogólne
Cibora jadalna zwana jest inaczej migdałem ziemnym. Gdzie występuje? W Europie Południowej, Azji Południowej, Afryce oraz w obu Amerykach. W Polsce, poza nielicznymi wyjątkami, nie rośnie w stanie naturalnym.
To bylina kłączowa o wysokich liściach, osiągających wysokość około 1 metra. U cibory jadanej powstają dwa typy kłączy: krótkie (znajdują się u bulw, które kiełkują, zakończone są bulwą nasadową) oraz długie (mają liczne żyłki, które wyrastają z bulwy nasadowej i kończą się bulwką, która ma funkcję spichrzową).
Cibora jadalna tworzy pod ziemią tak zwane bulwki. Zawierają one wiele cennych substancji, znajduje się w nich około 20% oleju, który ma wartości podobne do oliwy z oliwek. Bulwy należy zbierać w październiku, uprażone i zmielone są podobne do kakao.
Łodyga nadziemna cibory jadalnej jest kwiatonośna. Ta roślina ma jasnozielone oraz błyszczące źdźbła o gładkiej strukturze. Kwiatostan tworzą kłoski, które zebrane są w luźny baldach. Pojedynczy kwiat migdała ziemnego składa się z jednego słupka oraz trzech pręcików. Owocem cibory jadalnej jest orzeszek o trzech wystających krawędziach.
Ta wzniesiona, wieloletnia roślina podobna jest do turzyc (ozdobnych traw). Poszczególne gatunki turzyc, o wyjątkowo ozdobnych liściach, poleca się sadzić w ogrodach. Wyglądem przypominają trawę, jednak różnią się od niej budową, wymaganiami, a przede wszystkim należą do innej rodziny botanicznej.
Co zawiera migdał ziemny?
Oprócz tłuszczu w bulwie znajdują się również: skrobia, cukier, białko. Spośród kwasów tłuszczowych, występujących w tej roślinie, możemy wyróżnić: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy oraz mirystynowy.
Cibora jadalna zawiera w swoim składzie również wodę, albuminoidy (są to białka, które mają budowę włókienkową i są bardzo odporne na działanie czynników oraz enzymów chemicznych), węglowodany, włókna oraz witaminę E.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości lecznicze cibory jadalnej
Roślina ta wspomaga trawienie oraz leczenie takich dolegliwości jak: wzdęcia, kolki, biegunki. To naturalny środek przeciwskurczowy oraz przeciwbólowy.
Migdały ziemne działają przeciwbakteryjnie (dlatego osoby, które spożywają tę roślinę regularnie mają dużo zdrowsze zęby). Cibora jadalna używana jest w leczeniu osłabień, wykorzystuje się ją także jako środek uspokajający i wzmacniający.
Zastosowanie migdała ziemnego
Roślina ta ma jadalne bulwy, które można jeść na surowo, jednak przez spożyciem zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są twarde. Mają lekko orzechowy, słodki smak. Z cibory jadalnej produkuje się mleko roślinne, które z powodzeniem może zastąpić mleko krowie.
Bulwy cibory jadalnej można przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć.
Z migdała ziemnego wytwarzana jest mąka, którą miesza się z mąką pszenną, ponieważ zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jedzenie produkowane z tej mąki, jest wysokokaloryczne. Mąkę z cibory jadalnej można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków - ciast czy ciasteczek.
Bulwy tej rośliny wykorzystuje się również jako paszę dla bydła.
W Hiszpanii z migdała ziemnego przyrządza się napój, który nazywa się horchta de chufa (spożywa się go w lecie, jest napojem chłodzącym i orzeźwiającym).
Cibora jadalna to bardzo ciekawa roślina, która ma wiele właściwości leczniczych i szerokie zastosowanie w kuchni. Czy kiedykolwiek przyrządzaliście coś z tej rośliny? Zachęcamy Was do komentowania!
Przeczytaj również: migdały wzmacniają odporność >>>
Cibora jadalna zwana jest inaczej migdałem ziemnym. Gdzie występuje? W Europie Południowej, Azji Południowej, Afryce oraz w obu Amerykach. W Polsce, poza nielicznymi wyjątkami, nie rośnie w stanie naturalnym.
To bylina kłączowa o wysokich liściach, osiągających wysokość około 1 metra. U cibory jadanej powstają dwa typy kłączy: krótkie (znajdują się u bulw, które kiełkują, zakończone są bulwą nasadową) oraz długie (mają liczne żyłki, które wyrastają z bulwy nasadowej i kończą się bulwką, która ma funkcję spichrzową).
Cibora jadalna tworzy pod ziemią tak zwane bulwki. Zawierają one wiele cennych substancji, znajduje się w nich około 20% oleju, który ma wartości podobne do oliwy z oliwek. Bulwy należy zbierać w październiku, uprażone i zmielone są podobne do kakao.
Łodyga nadziemna cibory jadalnej jest kwiatonośna. Ta roślina ma jasnozielone oraz błyszczące źdźbła o gładkiej strukturze. Kwiatostan tworzą kłoski, które zebrane są w luźny baldach. Pojedynczy kwiat migdała ziemnego składa się z jednego słupka oraz trzech pręcików. Owocem cibory jadalnej jest orzeszek o trzech wystających krawędziach.
Ta wzniesiona, wieloletnia roślina podobna jest do turzyc (ozdobnych traw). Poszczególne gatunki turzyc, o wyjątkowo ozdobnych liściach, poleca się sadzić w ogrodach. Wyglądem przypominają trawę, jednak różnią się od niej budową, wymaganiami, a przede wszystkim należą do innej rodziny botanicznej.
Co zawiera migdał ziemny?
Oprócz tłuszczu w bulwie znajdują się również: skrobia, cukier, białko. Spośród kwasów tłuszczowych, występujących w tej roślinie, możemy wyróżnić: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy oraz mirystynowy.
Cibora jadalna zawiera w swoim składzie również wodę, albuminoidy (są to białka, które mają budowę włókienkową i są bardzo odporne na działanie czynników oraz enzymów chemicznych), węglowodany, włókna oraz witaminę E.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości lecznicze cibory jadalnej
Roślina ta wspomaga trawienie oraz leczenie takich dolegliwości jak: wzdęcia, kolki, biegunki. To naturalny środek przeciwskurczowy oraz przeciwbólowy.
Migdały ziemne działają przeciwbakteryjnie (dlatego osoby, które spożywają tę roślinę regularnie mają dużo zdrowsze zęby). Cibora jadalna używana jest w leczeniu osłabień, wykorzystuje się ją także jako środek uspokajający i wzmacniający.
Zastosowanie migdała ziemnego
Roślina ta ma jadalne bulwy, które można jeść na surowo, jednak przez spożyciem zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są twarde. Mają lekko orzechowy, słodki smak. Z cibory jadalnej produkuje się mleko roślinne, które z powodzeniem może zastąpić mleko krowie.
Bulwy cibory jadalnej można przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć.
Z migdała ziemnego wytwarzana jest mąka, którą miesza się z mąką pszenną, ponieważ zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jedzenie produkowane z tej mąki, jest wysokokaloryczne. Mąkę z cibory jadalnej można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków - ciast czy ciasteczek.
Bulwy tej rośliny wykorzystuje się również jako paszę dla bydła.
W Hiszpanii z migdała ziemnego przyrządza się napój, który nazywa się horchta de chufa (spożywa się go w lecie, jest napojem chłodzącym i orzeźwiającym).
Cibora jadalna to bardzo ciekawa roślina, która ma wiele właściwości leczniczych i szerokie zastosowanie w kuchni. Czy kiedykolwiek przyrządzaliście coś z tej rośliny? Zachęcamy Was do komentowania!
Przeczytaj również: migdały wzmacniają odporność >>>
LauraLaura
marcinka
Karol88
Karol88
Wydaje się, że można te migdały kupić na orzechy-tygrysie.pl - i nie jest to jedzenie dla karpia.
Jutro muszę tam zadzwonić i potwierdzić.
Violaa
Nina.D
Kamilka.D