Spośród wszystkich orzechów to migdały są najbardziej odżywcze i posiadają mnóstwo niezbędnych właściwości dla naszego zdrowia i urody.
Krainą migdałów jest Azja, ale teraz uprawiają ich Kalifornijczycy oraz kraje śródziemnomorskie.
Migdały świetnie sprawdzają się w kuchni. Możemy ich używać do deserów, ciast, a także do dań mięsnych. Kupujemy ich w całości, w postaci płatków, a także pokruszone. Najczęściej migdałów używamy do wypieków w okresie świątecznym. Dodajemy ich do mas oraz dekorujemy nimi torty oraz ciasta.
Migdały posiadają bardzo dużo białka, potasu, magnezu, cynku i wapnia. To wspaniałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz spore ilości witamin E i B2, a także błonnika. Te wspaniałe orzeszki chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca, jak również wspomagają pracę mózgu.
Wystarczy zjeść 45g migdałów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko niedokrwienia serca. To wspaniałe źródło swoich bogatych właściwości wzmacnia naszą odporność i świetnie działa na kości i zęby. Migdały mogą jeść matki karmiące, gdyż pobudzają laktację, a także osoby które się odchudzają, gdyż nie tylko że mają w sobie ogromne zasoby witamin to jeszcze zapobiegają odkładaniu się tłuszczu i regulują przemianę materii.
Świetny jest również olejek migdałowy, który odżywia włosy, wzmacnia paznokcie, nawilża skórę, a także uchroni nas przed powstawaniem zmarszczek.
Jak widać warto spożywać nawet każdego dnia, choćby podjadając odrobinę tych wspaniałych orzeszków, które są cenne dla naszego zdrowia, a także i urody.
Polecamy: dlaczego warto jeść migdały planując ciążę >>>