Ciecierzyca, nazywana również grochem włoskim czy cieciorką, to warzywo posiadające liczne właściwości zdrowotne. Jest rośliną strączkową. Występuje w dwóch odmianach: kabuli i desi. Pierwsza z nich jest bardziej popularna. Charakteryzuje się dużymi nasionami o kremowym kolorze.
Odmiana druga, desi, jest mniejsza. Jej nasiona mogą mieć być: kremowe, czarne, brązowe, żółte a nawet zielone. W smaku ciecierzyca jest lekko słodka. Wyczuć można w niej również delikatną, ale wyraźną, orzechową nutę.
Wartości odżywcze
Ciecierzyca jest cennym źródłem białka: w 100 gramach ugotowanego produktu jest go aż 8,86 gramów. Dostarcza tych aminokwasów, których na próżno szukać w ziarnach pszenicy. Jednak jedzenie samej cieciorki nie zaspokoi w pełni zapotrzebowania organizmu na białko. Zdaniem lekarzy, dieta dorosłego człowieka musi być skonstruowana w sposób bardziej zbilansowany: połowa dziennego zapotrzebowania na białko powinna pochodzić z roślin, zaś druga połowa z produktów odzwierzęcych.
Ciecierzyca zawiera również wiele innych cennych mikroelementów i witamin. Należą do nich fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), żelazo, magnez oraz błonnik.
Uważa się, że ciecierzyca pomaga w przypadku wielu drobniejszych schorzeń takich jak bóle gardła, głowy, niedobór witamin i minerałów. Pomaga również przy wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę przed spożyciem należy odpowiednio wcześniej przygotować – wsypać do miski i zalać zimną wodą, tak aby jej poziom był co najmniej 5 cm ponad ziarnami. Powinna moczyć się w ten sposób przez co najmniej dwanaście godzin. Następnie trzeba ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie 1-2 h.
Odmiana druga, desi, jest mniejsza. Jej nasiona mogą mieć być: kremowe, czarne, brązowe, żółte a nawet zielone. W smaku ciecierzyca jest lekko słodka. Wyczuć można w niej również delikatną, ale wyraźną, orzechową nutę.
Wartości odżywcze
Ciecierzyca jest cennym źródłem białka: w 100 gramach ugotowanego produktu jest go aż 8,86 gramów. Dostarcza tych aminokwasów, których na próżno szukać w ziarnach pszenicy. Jednak jedzenie samej cieciorki nie zaspokoi w pełni zapotrzebowania organizmu na białko. Zdaniem lekarzy, dieta dorosłego człowieka musi być skonstruowana w sposób bardziej zbilansowany: połowa dziennego zapotrzebowania na białko powinna pochodzić z roślin, zaś druga połowa z produktów odzwierzęcych.
Ciecierzyca zawiera również wiele innych cennych mikroelementów i witamin. Należą do nich fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), żelazo, magnez oraz błonnik.
Uważa się, że ciecierzyca pomaga w przypadku wielu drobniejszych schorzeń takich jak bóle gardła, głowy, niedobór witamin i minerałów. Pomaga również przy wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę przed spożyciem należy odpowiednio wcześniej przygotować – wsypać do miski i zalać zimną wodą, tak aby jej poziom był co najmniej 5 cm ponad ziarnami. Powinna moczyć się w ten sposób przez co najmniej dwanaście godzin. Następnie trzeba ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie 1-2 h.