Ciecierzyca - poznaj jej zdrowotne właściwości

Ciecierzyca, smaczna i zdrowa ale dlaczego? Jakie tak naprawdę ma właściwości? Dowiedz się więcej o tym wyśmienitym produkcie.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciecierzyca - poznaj jej zdrowotne właściwości
Ciecierzyca, nazywana również grochem włoskim czy cieciorką, to warzywo posiadające liczne właściwości zdrowotne. Jest rośliną strączkową. Występuje w dwóch odmianach: kabuli i desi. Pierwsza z nich jest bardziej popularna. Charakteryzuje się dużymi nasionami o kremowym kolorze.

Odmiana druga, desi, jest mniejsza. Jej nasiona mogą mieć być: kremowe, czarne, brązowe, żółte a nawet zielone. W smaku ciecierzyca jest lekko słodka. Wyczuć można w niej również delikatną, ale wyraźną, orzechową nutę.

Wartości odżywcze

Ciecierzyca jest cennym źródłem białka: w 100 gramach ugotowanego produktu jest go aż 8,86 gramów. Dostarcza tych aminokwasów, których na próżno szukać w  ziarnach pszenicy. Jednak jedzenie samej cieciorki nie zaspokoi w pełni zapotrzebowania organizmu na białko. Zdaniem lekarzy, dieta dorosłego człowieka musi być skonstruowana w sposób bardziej zbilansowany: połowa dziennego zapotrzebowania na białko powinna pochodzić z roślin, zaś druga połowa z produktów odzwierzęcych.

Ciecierzyca zawiera również wiele innych cennych mikroelementów i witamin. Należą do nich fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), żelazo, magnez oraz błonnik. 

Uważa się, że ciecierzyca pomaga w przypadku wielu drobniejszych schorzeń takich jak bóle gardła, głowy, niedobór witamin i minerałów. Pomaga również przy wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przed spożyciem należy odpowiednio wcześniej przygotować – wsypać do miski i zalać zimną wodą, tak aby jej poziom był co najmniej 5 cm ponad ziarnami. Powinna moczyć się w ten sposób przez co najmniej dwanaście godzin. Następnie trzeba ją odcedzić i gotować w świeżej wodzie  1-2 h.