Wczesną jesienią zaczynają kwitnąć wrzosy, których ziele i kwiaty mają właściwości lecznicze (zawierają substancje gorzkie, glikozydy, garbniki, sole mineralne - głównie związki krzemu i potasu). Zbierane w pełni kwitnienia, przez długie miesiące zachowują naturalną barwę.
Garbniki i substancje gorzkie zawarte we wrzosie sprawiają, że może on być pomocny w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, szczególnie biegunek i stanów zapalnych, nieżytów żołądka, nadmiernej fermentacji w jelitach, a także chorób wątroby i dróg żółciowych.
Wrzos jest też stosowany w leczeniu kamicy moczowej, schorzeniach stawów i gośćcu przewlekłym.
Odwar:
Łyżeczkę suszonych kwiatów wrzosu zalać szklanką wody, gotować 3-5 minut, a po przecedzeniu pić 2-3 razy dziennie przy chorobach dróg moczowych i przewodu pokarmowego (pół godziny przed jedzeniem).
Napar:
Łyżkę suszonych kwiatów i ziela zalać szklanką wrzątku, a po ostudzeniu przecedzić i pić 3 razy dziennie przy zapaleniu pęcherza i miedniczek nerkowych, biegunkach, kamicy moczowej, reumatyzmie, złej przemianie materii. Napar z wrzosu działa też uspokajająco.
Garbniki i substancje gorzkie zawarte we wrzosie sprawiają, że może on być pomocny w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, szczególnie biegunek i stanów zapalnych, nieżytów żołądka, nadmiernej fermentacji w jelitach, a także chorób wątroby i dróg żółciowych.
Wrzos jest też stosowany w leczeniu kamicy moczowej, schorzeniach stawów i gośćcu przewlekłym.
Odwar:
Łyżeczkę suszonych kwiatów wrzosu zalać szklanką wody, gotować 3-5 minut, a po przecedzeniu pić 2-3 razy dziennie przy chorobach dróg moczowych i przewodu pokarmowego (pół godziny przed jedzeniem).
Napar:
Łyżkę suszonych kwiatów i ziela zalać szklanką wrzątku, a po ostudzeniu przecedzić i pić 3 razy dziennie przy zapaleniu pęcherza i miedniczek nerkowych, biegunkach, kamicy moczowej, reumatyzmie, złej przemianie materii. Napar z wrzosu działa też uspokajająco.