Smaku zapiekance dodadzą:
Sery: Najlepsze będą tłuste i śmietanowe. Pikantny cheddar warto dodać do warzyw i kasz. Zapiekanki można przyrządzać z mozarellą, fetą i serem z niebieską pleśnią. A drogi parmezan zastąpi podsuszony oscypek.
Zioła: Prym wiodą rozmaryn i tymianek, zwłaszcza w zapiekankach na bazie ziemniaków. Do tych z mięsem dodajemy kminku. Natką można posypać każdą zapiekankę.
Sosy: Oprócz klasycznego beszamelu, których zalewamy potrawę przed zapiekaniem, warto zrobić sos do podlania gotowych porcji. Najbardziej uniwersalne to: sos pomidorowy i jogurtowo-majonezowy z dodatkiem świeżych ziół.
Sery: Najlepsze będą tłuste i śmietanowe. Pikantny cheddar warto dodać do warzyw i kasz. Zapiekanki można przyrządzać z mozarellą, fetą i serem z niebieską pleśnią. A drogi parmezan zastąpi podsuszony oscypek.
Zioła: Prym wiodą rozmaryn i tymianek, zwłaszcza w zapiekankach na bazie ziemniaków. Do tych z mięsem dodajemy kminku. Natką można posypać każdą zapiekankę.
Sosy: Oprócz klasycznego beszamelu, których zalewamy potrawę przed zapiekaniem, warto zrobić sos do podlania gotowych porcji. Najbardziej uniwersalne to: sos pomidorowy i jogurtowo-majonezowy z dodatkiem świeżych ziół.