Co robić z kupionego mięsa?

Tutaj dowiecie się kilku informacji na temat tego, co robić z kupionego mięsa.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co robić z kupionego mięsa?
Wszystko zależy od tego, jakie mięso nabyliśmy. Zawsze jednak trzeba je przepakować w czysty papier, najlepiej pergaminowy, albo w folię politylenową i włożyć do zamrażalnika - jeśli nieprędko się do niego zaberzemy. Jeśli mamy zamiar przyżądzić mięso już na drugi dzień, układamy je na półce pod zamrażalnikiem.

Gdy chcemy od razu przystąpić do obróbki mięsa, trzeba usunąć papier i zależnie od tego, co z mięsa robimy, powycinać żyły, powięzi, a czasem i kości, zawsze bardzo ostrym nożem. Następnie starannie mięso umyć. Wołowinę na ogół mocno zbijamy specjalnym młotkiem z obu stron. Wieprzowinę, np. sławne schaboszczaki, zbijamy lżej. Zwykle też obsmażamy mięso ze wszystkich stron na gorącym oleju i dopiero wtedy pieczemy, dusimy itd. UWAGA! Jeśli kupiliśmy mięso mrożone, to należy je rozmrozić.