Jak zrobić lody na patyku?

Domowe lody na patyku można przygotować ze zblendowanych owoców, które wystarczy przełożyć do specjalnych pojemników i umieścić w zamrażalniku. Lody z dodatkiem jajek najlepiej robić z mocno ubitej piany z białek i żółtek utartych z cukrem pudrem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić lody na patyku?
fot. Fotolia
Domowe lody na patyku to doskonały sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w sezonie, przygotowanie dietetycznych i zdrowych sorbetów oraz zimny deser, skomponowany wedle własnych preferencji smakowych.

Jak przygotować domowe lody z mleka, śmietanki, cukru i jajek
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, wlej mleko i delikatnie dodaj wszystko do piany.
  • Ubij śmietankę i dodaj do masy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Do przygotowanej w ten sposób masy lodowej możesz dodać kakao, wanilię, mus bananowy, bakalie lub owoce, np. jagody.
  • Wlej masę do foremek i zamroź.

Jak przygotować domowy sorbet

Do sorbetów wystarczą zblendowane owoce i cukier lub miód. Jeżeli mus jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć wodą kokosową lub sokiem owocowym. Sorbetem może być również gruby plaster kiwi, arbuza lub cała truskawka. Wystarczy nabić owoc na patyk i zanurzyć (przed mrożeniem) w rozpuszczonej czekoladzie.
  • W wysokim naczyniu umieść owoce (świeże, mrożone lub z puszki).
  • Zblenduj na gładką masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest rzadsza, dodaj np. masło orzechowe lub wiórki kokosowe.
  • Przelej do przygotowanych wcześniej pojemników.
  • Wstaw do zamrażalnika, na co najmniej 3 godziny.

Jak mrozić domowe lody

Oprócz specjalnych foremek, do lodów możesz użyć kubeczków po jogurcie i drewnianych patyków po lodach lub małych, plastikowych łyżeczek jako uchwytów. Foremki możesz nasmarować olejem kokosowym, który ułatwi wyjmowanie lodów.