Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych?

Gulasz z żołądków drobiowych robi się z dodatkiem śmietany, cebuli, mąki i kostki drobiowej. Duszone w sosie żołądki drobiowe to doskonały dodatek do kasz oraz ziemniaków.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych?
fot. Fotolia
Gulasz można przygotować z różnych rodzajów mięs, w zależności od osobistych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę wieprzową, szynkę lub kurczaka. Dla wielbicieli podrobów prawdziwym przysmakiem jest gulasz z drobiowych żołądków.

Składniki potrzebne na gulasz

Gulasz jest posiłkiem sycącym i smacznym. Można go łączyć z różnymi produktami, takimi jak gruboziarniste kasze, ziemniaki pieczone lub gotowane, kluski śląskie lub kopytka. Równie dobrze smakuje w zestawieniu z pieczywem. Oto zasady robienia gulaszu:
  • Podstawowym składnikiem gulaszu jest mięso lub podroby.
  • Do gulaszu przygotowanego z żołądków drobiowych nierzadko dodaje się pieczarki lub inne grzyby.
  • Oprócz żołądków drobiowych wykorzystuje się również: cebulę, śmietanę, mąkę, kostkę drobiową, niekiedy musztardę sarepską oraz tradycyjne przyprawy sól i pieprz.
  • Można dodać liść laurowy oraz ulubione zioła, np. majeranek.

Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych

Pierwszym etapem przygotowywania gulaszu jest dokładne oczyszczenie i umycie żołądków drobiowych. Następnie:
  • Żołądki po obróbce wstępnej (mycie) gotuje się w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ich ugotowaniu można je pokroić na cienkie paseczki, chociaż nie jest to obowiązkowe.
  • Cebulę kroi się na drobną kosteczkę i smaży na oleju. Następnie dodaje się do niej posiekany czosnek oraz, jeżeli przygotowuje się wersję z dodatkiem grzybów, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Do całości wrzuca się żołądki drobiowe oraz wlewa przygotowany bulion drobiowy. Gulasz przyprawia się do smaku.
  • Aby sos stał się gęstszy, mąkę dokładnie rozrabia się ze śmietanką, tak aby rozgnieść wszystkie grudki. Dodaje się ją do gulaszu, pamiętając o ciągłym mieszaniu.