Gulasz można przygotować z różnych rodzajów mięs, w zależności od osobistych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę wieprzową, szynkę lub kurczaka. Dla wielbicieli podrobów prawdziwym przysmakiem jest gulasz z drobiowych żołądków.
Składniki potrzebne na gulasz
Gulasz jest posiłkiem sycącym i smacznym. Można go łączyć z różnymi produktami, takimi jak gruboziarniste kasze, ziemniaki pieczone lub gotowane, kluski śląskie lub kopytka. Równie dobrze smakuje w zestawieniu z pieczywem. Oto zasady robienia gulaszu:
Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych
Pierwszym etapem przygotowywania gulaszu jest dokładne oczyszczenie i umycie żołądków drobiowych. Następnie:
Składniki potrzebne na gulasz
Gulasz jest posiłkiem sycącym i smacznym. Można go łączyć z różnymi produktami, takimi jak gruboziarniste kasze, ziemniaki pieczone lub gotowane, kluski śląskie lub kopytka. Równie dobrze smakuje w zestawieniu z pieczywem. Oto zasady robienia gulaszu:
- Podstawowym składnikiem gulaszu jest mięso lub podroby.
- Do gulaszu przygotowanego z żołądków drobiowych nierzadko dodaje się pieczarki lub inne grzyby.
- Oprócz żołądków drobiowych wykorzystuje się również: cebulę, śmietanę, mąkę, kostkę drobiową, niekiedy musztardę sarepską oraz tradycyjne przyprawy sól i pieprz.
- Można dodać liść laurowy oraz ulubione zioła, np. majeranek.
Jak przyrządzić gulasz z żołądków drobiowych
Pierwszym etapem przygotowywania gulaszu jest dokładne oczyszczenie i umycie żołądków drobiowych. Następnie:
- Żołądki po obróbce wstępnej (mycie) gotuje się w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ich ugotowaniu można je pokroić na cienkie paseczki, chociaż nie jest to obowiązkowe.
- Cebulę kroi się na drobną kosteczkę i smaży na oleju. Następnie dodaje się do niej posiekany czosnek oraz, jeżeli przygotowuje się wersję z dodatkiem grzybów, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
- Do całości wrzuca się żołądki drobiowe oraz wlewa przygotowany bulion drobiowy. Gulasz przyprawia się do smaku.
- Aby sos stał się gęstszy, mąkę dokładnie rozrabia się ze śmietanką, tak aby rozgnieść wszystkie grudki. Dodaje się ją do gulaszu, pamiętając o ciągłym mieszaniu.