Glukomannan konjak jest to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac . Makaron z rośliny konjac, zwany jest także Shirataki Noodles. W Japonii od ponad 2 000 lat wchodzą w skład codziennych posiłków. Nazywane Moyu lub Juruo w Chinach i Konnyaku lub Shirataki w Japonii, makarony konjac są popularną zdrową żywnością na rynkach azjatyckich.
Dobroczynny wpływ na zdrowie makaronów roślinnych konjac
Bulwa rośliny konjac jest bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Najcenniejszą właściwością rośliny konjac jest wysoka zawartość błonnika. Konjac oprócz zawartości witamin, zawiera również mikroelementy takie jak żelazo, potas i wapń.
Makarony roślinne konjac są ideale jeśli chodzi o sytości. Rozpuszczalny błonnik zwiększą swoją objętość nawet do 200 razy swojej pierwotnej objętości po wchłonięciu wody lub innego płynu. To prowadzi do szybkiego uzyskania uczucia sytości. Konjac również pełni rolę suplementacyjną pod względem wapnia, oczyszcza żołądek, jelita i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Makarony konjac mogą opóźniać wchłanianie glukozy dzięki temu skutecznie zmniejsza stężenie cukru we krwi po posiłku .
Głównym składnikiem makaronów jest Glukomannan błonnik rozpuszczalny pochodzący z korzenia rośliny konjac. Makarony produkowane z bulwy rośliny Konjak zawierają około 16 rodzajów aminokwasów i mają znikomą zawartość tłuszczu. Zatem konjac może obniżyć poziom cholesterolu LDL i cukru we krwi. Nie tylko zawartość witamin i minerałów jest zaletą makaronów roślinnych konjak, ich spożywanie dzięki zawartości błonnika może pomóc schudnąć.
Zdjęcie: Fotolia
Makaron roślinny konjak jako bogate źródło wapnia
Produkty z rośliny konjak w dużej mierze składają się z błonnik oraz wodorotlenku wapnia. Jest to żywność bogata w wapń. Gdy makaron trafia do żołądka i ma kontakt z kwasami trawiennymi, związki wapnia zaczynają się rozpuszczać i wapń zostaje wchłonięty z przewodu pokarmowego. Dla osób posiadających niedobory wapnia, makaron konjac może być idealnym rozwiązaniem, aby pomóc w suplementacji wapnia.
Z czego wyprodukowane są makarony z linii Diet Food?
Głównym składnikiem makaronów Diet jest Glukomannan - rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny konjak, uprawianej głównie w Chinach i Japonii. Od ponad 2000 lat, Azjaci czerpią zdrowotne korzyści stosując Glukomannan w swojej codziennej diecie używając go do produkcji makaronów i jako zagęszczacza do sosów.
Czy makaron roślinny konjak zawiera błonnik?
Tak, jest to produkt o wysokiej zawartości błonnika. Zawiera aż 4,5 g błonnika w 100 g produktu. Oznacza to, że sprzyja utracie wagi, a przy tym jest bardzo zdrowy. Posiłek wypełnia żołądek na długo. Uczucie sytości utrzymuje się aż do 4 godzin po spożyciu porcji.
Jaki smak maja produkty serii Diet Food? Czy maja taki sam smak jak tradycyjny makaron pszenny?
Diet makaron ma nieco inną konsystencję niż zwykły makaron, jest bardziej sprężysty dlatego trzeba go żuć niego dużej. Diet zawsze zachowuje swoją konsystencje i kształt. Nie rozgotowuje się jak tradycyjny makaron. Jest świetną propozycją na szybki posiłek w pracy.
Zobacz przepisy na dania z makaronem >>>
Informacja prasowa