Półki w sklepach aż uginają się pod ciężarem najróżniejszego rodzaju produktów, w tym tych kolorowych i niezwykle przyjemnych dla oka. Smutnym faktem jest to, że większość z tego barwiona jest sztucznymi barwnikami, które co prawda dają piękne, intensywne kolory, ale są też najczęściej niezdrowe dla naszego organizmu.
Jeśli chcemy uzyskać podobne efekty nie narażając naszego zdrowia, warto poznać kilka sposobów na to, jak barwić żywność naturalnymi metodami bez wspomagania się chemicznymi dodatkami. Większość z tych pomysłów jest naprawdę prosta i można je wykonać przy użyciu łatwo dostępnych produktów, a rezultat jest naprawdę zadowalający! Pamiętajmy jednak, aby przed podaniem tak przygotowanego jedzenia spróbować jego smaku. Naturalne barwniki w wielu przypadkach mogą nadawać potrawom nowy posmak i zapach, który może nie komponować się z wybranymi przez nas dodatkami.
1. Kolor żółty = kurkuma, curry
Kurkuma to królowa naturalnych barwników. Daje przyjemną żółtą barwę. Jej ogromną zaleta jest to, że użyta w małych ilościach nie zmienia smaku potrawy. Wykorzystuje ją się najczęściej do barwienia ryżu, wystarczy, że wsypiemy jej odrobinę do wrzącej wody, w której ugotujemy surowe ziarna. Podobny efekt uzyskamy używając innej przyprawy – curry. Tutaj jednak trzeba liczyć się z tym, że ryż zmieni swój smak i aromat, co może nie pasować do każdego dania. Kurkumę możemy użyć także do przygotowania kolorowego lukru na przeróżne wypieki. Curry raczej nie dodamy do ozdobienia deserów.
2. Kolor zielony = szpinak, zielona pietruszka, awokado
Zielony ryż i makaron otrzymamy wykorzystując szpinak lub pietruszkę. Pierwszym sposobem jest zmiksowanie natki pietruszki i wymieszanie jej z ugotowanym ryżem. Całość będzie miała przyjemny zielony kolor, a do tego pełno witaminy C. Drugą metodą jest ugotowanie ryżu na bulionie ze szpinakiem. Zielony makaron otrzymamy miksując szpinak i ugniatając go z ciastem, z którego zrobimy makaron. Jeśli chcemy osiągnąć jasnozieloną barwę do deseru (barwiąc np. lukier lub marcepan) warto sięgnąć po awokado.
3. Kolor czerwony, różowy, pomarańczowy = buraki, koncentrat pomidorowy
Ilość użytego składnika barwiącego zależy od tego, jaką chcemy uzyskać intensywność danej barwy. Sok z buraka wymieszany z ugotowanym ryżem zabarwi nam go na różowy kolor. Koncentrat pomidorowy dodany do ciasta na makaron da nam efekt jasnoczerwony lub pomarańczowy. Mocno czerwony makaron otrzymamy po dodaniu do ciasta buraków gotowanych w łupinkach, następnie obranych i zmiksowanych.
4. Kolor czarny = kakao, kawa
Aby uzyskać kolor czarny do barwienia produktów spożywczych należy przygotować bardzo mocną esencję z zaparzonej kawy lub ciemnego kakao. To szczególnie polecana metoda do barwienia deserów, np. bitej śmietany, kremu do ciasta, lodów i lukru.
5. Kolor brązowy = herbata
Jeśli potrzebujemy w kuchni koloru brązowego wystarczy przygotować mocną esencję z czarnej herbaty. Na rynku dostępnych jest wiele herbat w różnych kolorach i smakach (np. malinowe, z hibiskusa, ziołowe), z których analogicznie uzyskamy potrzebne nam kolory. Wystarczy trochę poeksperymentować!
Jeśli chcemy uzyskać podobne efekty nie narażając naszego zdrowia, warto poznać kilka sposobów na to, jak barwić żywność naturalnymi metodami bez wspomagania się chemicznymi dodatkami. Większość z tych pomysłów jest naprawdę prosta i można je wykonać przy użyciu łatwo dostępnych produktów, a rezultat jest naprawdę zadowalający! Pamiętajmy jednak, aby przed podaniem tak przygotowanego jedzenia spróbować jego smaku. Naturalne barwniki w wielu przypadkach mogą nadawać potrawom nowy posmak i zapach, który może nie komponować się z wybranymi przez nas dodatkami.
1. Kolor żółty = kurkuma, curry
Kurkuma to królowa naturalnych barwników. Daje przyjemną żółtą barwę. Jej ogromną zaleta jest to, że użyta w małych ilościach nie zmienia smaku potrawy. Wykorzystuje ją się najczęściej do barwienia ryżu, wystarczy, że wsypiemy jej odrobinę do wrzącej wody, w której ugotujemy surowe ziarna. Podobny efekt uzyskamy używając innej przyprawy – curry. Tutaj jednak trzeba liczyć się z tym, że ryż zmieni swój smak i aromat, co może nie pasować do każdego dania. Kurkumę możemy użyć także do przygotowania kolorowego lukru na przeróżne wypieki. Curry raczej nie dodamy do ozdobienia deserów.
2. Kolor zielony = szpinak, zielona pietruszka, awokado
Zielony ryż i makaron otrzymamy wykorzystując szpinak lub pietruszkę. Pierwszym sposobem jest zmiksowanie natki pietruszki i wymieszanie jej z ugotowanym ryżem. Całość będzie miała przyjemny zielony kolor, a do tego pełno witaminy C. Drugą metodą jest ugotowanie ryżu na bulionie ze szpinakiem. Zielony makaron otrzymamy miksując szpinak i ugniatając go z ciastem, z którego zrobimy makaron. Jeśli chcemy osiągnąć jasnozieloną barwę do deseru (barwiąc np. lukier lub marcepan) warto sięgnąć po awokado.
3. Kolor czerwony, różowy, pomarańczowy = buraki, koncentrat pomidorowy
Ilość użytego składnika barwiącego zależy od tego, jaką chcemy uzyskać intensywność danej barwy. Sok z buraka wymieszany z ugotowanym ryżem zabarwi nam go na różowy kolor. Koncentrat pomidorowy dodany do ciasta na makaron da nam efekt jasnoczerwony lub pomarańczowy. Mocno czerwony makaron otrzymamy po dodaniu do ciasta buraków gotowanych w łupinkach, następnie obranych i zmiksowanych.
4. Kolor czarny = kakao, kawa
Aby uzyskać kolor czarny do barwienia produktów spożywczych należy przygotować bardzo mocną esencję z zaparzonej kawy lub ciemnego kakao. To szczególnie polecana metoda do barwienia deserów, np. bitej śmietany, kremu do ciasta, lodów i lukru.
5. Kolor brązowy = herbata
Jeśli potrzebujemy w kuchni koloru brązowego wystarczy przygotować mocną esencję z czarnej herbaty. Na rynku dostępnych jest wiele herbat w różnych kolorach i smakach (np. malinowe, z hibiskusa, ziołowe), z których analogicznie uzyskamy potrzebne nam kolory. Wystarczy trochę poeksperymentować!