Jest to roślina z rodziny, jak nazwa wskazuje, ślazowatych. Jest to roślina zielna, która pochodzi z terenów śródziemnomorskich. W Polsce rośnie dziko, ale jest także uprawiany i wykorzystywany w lecznictwie.
W leczeniu wykorzystuje się zarówno korzenie, jak i kwiaty prawoślazu. Korzenie, wykopuje się jesienią w drugim roku życia rośliny. Po oczyszczeniu, rozdrabnia się je i suszy w suszarniach w temperaturze 25-40 stopni Celcjusza.
Liście prawoślazu zbiera się w okresie kwitnienia rośliny. Kwiaty zaś zbiera się warz z kielichami. Liście i kwiaty suszy się, rozkładając cienką warstwę w miejscach ocienionych i przewiewnych.
Prawoślaz działa zmiękczająco i osłaniająco.
Zastosowanie :
- stany zapalne przełyku, żołądka i jelit
- stany po oparzeniach chemicznych przewodu pokarmowego
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- nadkwaśny nieżyt żołądka
- zaparcia
- nieżyty dróg oddechowych z kaszlem i trudnościami przy odkrztuszaniu
- choroby skóry
- owrzodzenia
- oparzenia
- czyraki
- zapalenia powiek tak zwane jęczmienie
Z prawoślazu możemy zrobić macerat, a uzyskuje się go w taki sposób :
1 łyżkę suszonych liści lub korzeni zalewa się szklanką przegotowanej, ostudzonej wody. Napar należy odstawić na pół do jednej godziny. Po przecedzeniu należy pić po jednej lub dwie łyżki, 2-3 razy dziennie.
Natomiast gotowany macerat przez 2-3 minuty, a następnie ostudzony i przecedzony, można używać do przemywania oczu lub do okładów.
Sproszkowane korzenie prawoślazu można spożywać w ilości 1-2 łyżeczki dziennie w przypadkach kłopotów z wypróżnieniem.
Okłady z korzeni lub liści stosuje się na chorobowo zmienioną skórę.
Więcej o prawoślazie dowiesz się TUTAJ. >>>