Co to jest tatarak zwyczajny i do czego służy?

Tatarak zwyczajny, inaczej nazywany ajerem, pochodzi od roślin z rodziny tatarakowatych. Można go spotkać prawie w całej Polsce. Wykorzystywany jest jako roślina lecznicza.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Co to jest tatarak zwyczajny i do czego służy?
fot. Fotolia

Do celów leczniczych wykorzystuje się kłącza tataraku, które w tym celu wydobywa się z wody jesienią lub wiosną. Po oczyszczeniu i rozdrobnieniu, suszy się je w miejscach dobrze przewiewnych albo w suszarniach.
Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 40 stopni Celcjusza.

Tatarak zwyczajny stosuje się w takich schorzeniach jak :
- niedokwaśny nieżyt żołądka
- wzdęcia i bóle brzucha
- choroba wrzosowa dwunastnicy i żołądka
- nadmierna pobudliwość nerwowa
- zapalenie skóry i błon śluzowych
- łupież i wypadanie włosów
- nadciśnienie tętnicze
- bezsenność
- stany po przebytych ciężkich chorobach i operacjach
- bóle zębów

Tatarak zwyczajny ma głównie działanie:
- żołądkowe
- dezynfekujące
- wiatropędne
- pobudzające przemianę materii
- obniżające ciśnienie tętnicze
- uspokajające

Z tataraku zwyczajnego możemy przygotować do celów leczniczych odwar, napar, a nawet nalewkę.

Odwar, jak wiadomo, uzyskuje się przez gotowanie. I tak: 2 łyżki rozdrobnionych suszonych kłączy tataraku gotuje się w szklance wody. Przecedzony i ostudzony odwar piej się 2-3 razy dziennie w porcjach w ciągu dnia. Odwar można także używać do płukania gardła i błon śluzowych, a także do płukania w przypadku bólu zęba, czy  do płukania włosów w przypadku ich wypadania.
Napar przygotować można w podobny sposób jak odwar, ale tu zalewamy kłącza wrzątkiem i nie gotujemy.
Sproszkowane, suszone kłącza tataraku przyjmuje się jako leki poprawiające trawienie 2-3 razy dziennie, mieszając jedną łyżeczkę proszku z wodą, mlekiem, miodem lub dżemem.
Nalewkę zrobimy z kłączy tataraku prze zalanie ich 70 % alkoholem i odstawieniu na 2 tygodnie. Po przecedzeniu pić po 20 kropli w kieliszku wody, przed jedzeniem dla poprawy łaknienia, a po jedzeniu dla lepszego trawienia.



Dowiedz się więcej o tataraku zwyczajnym. >>>