Są sytuacje, kiedy najzwyczajniej w świecie odczuwamy brak energii. Takie samopoczucie najczęściej dopada nas w okresie przesilenia lub kiedy pogoda jest niesprzyjająca (niskie ciśnienie lub kiedy jest parno i duszno). Wówczas próbujemy różnych sposobów aby dodać sobie energii – niestety najczęściej kończy się na puszcze napoju energetycznego.
1. Banany - są źródłem tych zdrowych węglowodanów i witaminy B6, mają właściwości łagodzące zakwasy, dzięki dużej zawartości potasu. Ponadto kolor! Żółty to kolor energetyzujący!
2. Sok pomidorowy - nie tylko dodaje energii, ale także orzeźwia. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn. Zawiera likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz wspomagający odbudowę komórek.
3. Suszone owoce - działają energetyzująco dzięki fruktozie. Na przykład rodzynki są bogatym źródłem magnezu i witamin z grupy B.
4. Buraki - zwiększają prześwit w żyłach i tętnicach, dzięki czemu serce jest lepiej ukrwione, pompuje więcej krwi a mięśnie potrzebują mniej tlenu. Mechanizm, który uruchamia się po zjedzeniu buraków albo wypiciu soku z buraczków, usprawnia także koncentrację i działanie mózgu.
5. Sok z wiśni - przyspiesza regenerację, pobudza.
6. Jabłka - zawierają cukry proste, które natychmiast dają dodatkową porcję energii. Są bogatym źródłem kwercetyny, substancji przyspieszającej metabolizm. W połączeniu z cynamonem, zwiększa ciepłotę ciała, dodatkowo podkręcając spalanie tkanki tłuszczowej w energię.
7. Imbir - jest jednym z najbardziej popularnych produktów wśród sportowców, gdyż potrafi zmniejszyć bóle mięśni po treningu i ma działanie pobudzające metabolizm. Można go stosować na wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, do marynat, lub starty, jako dodatek do potraw.
8. Czerwone mięso - dzięki zawartości L-karnityny, czyli środka pobudzającego, skutecznie dodaje energii. Substancja ta ma także właściwości działające na ośrodek szczęścia.