Pieczonki i ich pochodzenie
Pieczonki zwane też strykiem, prażonkami, kociołkiem, duszonką lub jurajskim jadłem to danie wywodzące się z okolic Śląska, a także z rejonów Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Przysmak ten przyrządza się w szczelnie zamykanym, żeliwnym garnku myśliwskim (kociołku), który ustawia się nad ogniskiem. W skład tej potrawy standardowo wchodzą ziemniaki, cebula, marchew, kiełbasa, boczek, słonina oraz kapusta - składniki są ze sobą mieszane lub układa się je warstwowo!
Jak zrobić klasyczne pieczonki?
Aby przygotować pieczonki - regionalne danie śląskie, niezbędny okaże się żeliwny, zakręcany garnek, który kupić można w dużych, dobrze zaopatrzonych marketach, sklepach internetowych, a nierzadko też w sklepach z materiałami budowlanymi. Do nabycia są różne rozmiary i wzory ganków!
Zdjęcia: Fotolia
Do zrobienia pieczonek potrzebne są oczywiście wymienione przed chwilą składniki! By nie rozgniotły się podczas pieczenia, kroimy je najczęściej w grube, 1,5 centymetrowe plastry. Inaczej postępujemy jedynie z kapustą, którą szatkujemy drobniej - pamiętajcie by odłożyć kilka liści na wyłożenie dna i wierzchu kociołka!
Składniki układamy wedle uznania (słoninę i boczek warto umieścić blisko dna i ścianek garnka by wytopiony tłuszcz zapobiegał przypalaniu potrawy), pamiętając by doprawiać je solą i pieprzem, a dla wielbicieli esencjonalnych dań także czosnkiem, ziarnami jałowca, kminkiem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykładowa kolejność to: 2-3 liście kapusty, boczek i słonina, ziemniaki, marchewka, pokrojona kapusta, kiełbasa i tak do skończenia się składników. Na wierzch kolejne 2-3 liście kapusty.
Gdy wszystkie składniki umieścimy już w kociołku, zakręcamy go i zajmujemy się rozpaleniem ogniska. Jego płomień nie może być zbyt duży by garnek nie uległ osmoleniu. By tego uniknąć, pod nóżki kociołka warto podłożyć cegły lub kamienie! Całość umieszczamy nad ogniskiem na 60-70 minut (zależnie od wielkości garnka). Jadło podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub małosolnymi ogórkami.
Zdjęcie: Fotolia
Oryginalne sposoby na pieczonki!
Kiedy nabędziemy już żeliwny garnek, nie musimy ograniczać się do przygotowywania w nim jedynie klasycznych pieczonek! Z potrawą tą warto eksperymentować, urozmaicając ją o ulubione dodatki, przyprawy i zioła!
To żaroodporne naczynie świetnie nada się bowiem do przyrządzenia pieczonek z dodatkiem aromatycznej dziczyzny, innych gatunków mięs i wędlin, grzybów czy warzyw (szczególnie popularne są buraki oraz brokuły)!
W wielu książkach kucharskich czy magazynach kulinarnych znaleźć można również przepisy na pieczonki z dodatkiem owoców (np. jabłek lub gruszek), serów, a nawet ryb! Zasada ich tworzenia jest prosta - na spodzie zawsze umieszczamy izolującą warstwę z tłuszczu i liści kapusty, reszta należy już do naszej wyobraźni!
Nasze przepisy!
Lato to czas kiedy brak nam chęci na przygotowywanie wielodaniowych potraw. Biegniemy z pomocą i proponujemy Wam zapoznanie się z przepisami na szybkie i smaczne dania, które rozwiążą problemy z brakiem pomysłu na codzienne posiłki.
Świetnym rozwiązaniem na szybkie jedzenie będzie też pieczonka z białej kapusty, ziemniaków, buraków, papryki, boczku i wielu aromatycznych dodatków oraz duszonki czyli beskidzki kociołek z żeberkami!
Zdjęcie: Fotolia
Mieliście już kiedyś okazję smakować tradycyjnego śląskiego przysmaku jakim są pieczonki? A może znacie jakieś ciekawe odpowiedniki tej potrawy? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!
Pieczonki zwane też strykiem, prażonkami, kociołkiem, duszonką lub jurajskim jadłem to danie wywodzące się z okolic Śląska, a także z rejonów Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Przysmak ten przyrządza się w szczelnie zamykanym, żeliwnym garnku myśliwskim (kociołku), który ustawia się nad ogniskiem. W skład tej potrawy standardowo wchodzą ziemniaki, cebula, marchew, kiełbasa, boczek, słonina oraz kapusta - składniki są ze sobą mieszane lub układa się je warstwowo!
Jak zrobić klasyczne pieczonki?
Aby przygotować pieczonki - regionalne danie śląskie, niezbędny okaże się żeliwny, zakręcany garnek, który kupić można w dużych, dobrze zaopatrzonych marketach, sklepach internetowych, a nierzadko też w sklepach z materiałami budowlanymi. Do nabycia są różne rozmiary i wzory ganków!
Zdjęcia: Fotolia
Do zrobienia pieczonek potrzebne są oczywiście wymienione przed chwilą składniki! By nie rozgniotły się podczas pieczenia, kroimy je najczęściej w grube, 1,5 centymetrowe plastry. Inaczej postępujemy jedynie z kapustą, którą szatkujemy drobniej - pamiętajcie by odłożyć kilka liści na wyłożenie dna i wierzchu kociołka!
Składniki układamy wedle uznania (słoninę i boczek warto umieścić blisko dna i ścianek garnka by wytopiony tłuszcz zapobiegał przypalaniu potrawy), pamiętając by doprawiać je solą i pieprzem, a dla wielbicieli esencjonalnych dań także czosnkiem, ziarnami jałowca, kminkiem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykładowa kolejność to: 2-3 liście kapusty, boczek i słonina, ziemniaki, marchewka, pokrojona kapusta, kiełbasa i tak do skończenia się składników. Na wierzch kolejne 2-3 liście kapusty.
Gdy wszystkie składniki umieścimy już w kociołku, zakręcamy go i zajmujemy się rozpaleniem ogniska. Jego płomień nie może być zbyt duży by garnek nie uległ osmoleniu. By tego uniknąć, pod nóżki kociołka warto podłożyć cegły lub kamienie! Całość umieszczamy nad ogniskiem na 60-70 minut (zależnie od wielkości garnka). Jadło podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub małosolnymi ogórkami.
Zdjęcie: Fotolia
Oryginalne sposoby na pieczonki!
Kiedy nabędziemy już żeliwny garnek, nie musimy ograniczać się do przygotowywania w nim jedynie klasycznych pieczonek! Z potrawą tą warto eksperymentować, urozmaicając ją o ulubione dodatki, przyprawy i zioła!
To żaroodporne naczynie świetnie nada się bowiem do przyrządzenia pieczonek z dodatkiem aromatycznej dziczyzny, innych gatunków mięs i wędlin, grzybów czy warzyw (szczególnie popularne są buraki oraz brokuły)!
W wielu książkach kucharskich czy magazynach kulinarnych znaleźć można również przepisy na pieczonki z dodatkiem owoców (np. jabłek lub gruszek), serów, a nawet ryb! Zasada ich tworzenia jest prosta - na spodzie zawsze umieszczamy izolującą warstwę z tłuszczu i liści kapusty, reszta należy już do naszej wyobraźni!
Nasze przepisy!
Lato to czas kiedy brak nam chęci na przygotowywanie wielodaniowych potraw. Biegniemy z pomocą i proponujemy Wam zapoznanie się z przepisami na szybkie i smaczne dania, które rozwiążą problemy z brakiem pomysłu na codzienne posiłki.
Świetnym rozwiązaniem na szybkie jedzenie będzie też pieczonka z białej kapusty, ziemniaków, buraków, papryki, boczku i wielu aromatycznych dodatków oraz duszonki czyli beskidzki kociołek z żeberkami!
Zdjęcie: Fotolia
Mieliście już kiedyś okazję smakować tradycyjnego śląskiego przysmaku jakim są pieczonki? A może znacie jakieś ciekawe odpowiedniki tej potrawy? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!