Jest kilka sposobów na wykorzystanie białek. A oto niektóre z nich.
1. Z białek można przygotować mnóstwo pysznych słodkości tj. beziki, kokosanki, makaroniki, słynną bezę Pavlovej, babkę z białek, makuszek - ciasto z maku i białek (wszystkie przepisy znajdziesz na gotujmy.pl).
2. Wykorzystać do lukru - wystarczy utrzeć białko z cukrem pudrem, a potem używać tej mieszanki do dekorowania wypieków (o lukrze pisałam w innej poradzie).
3. Z białek można także zrobić bezę na ciasto z owocami, nie tylko nadaje słodyczy kwaśnemu nadzieniu, ale i wspaniale się prezentuje.
4. Można pianę z białek dodać do sernika, wyjdzie wtedy wyjątkowo lekki i mniej kaloryczny niż ten z dodatkiem żółtek.
5. Można także przygotować szybki deser, do kokilek nałożyć ulubione owoce, na które wyłożyć ubitą pianę z białek i cukru. Zapiec w gorącym piekarniku.
6. W lekko ubitej pianie z białka możemy też panierować oprószone przyprawami filety z piersi kurczaka, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz.
Co zrobić z białek pozostałych z ciasta?
Czasami zdarza się tak, że do ciasta potrzebne są tylko żółtka. Powstaje wtedy problem nadmiaru białek.
ocena: 0/5 głosów: 0