Co z tym jogurtem?

  • 1

Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, zwłaszcza teraz, kiedy tak wiele osób decyduje się na zdrowy tryb życia. Dowiedzcie się, do jakich celów kulinarnych można go wykorzystać.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Co z tym jogurtem?
fot. Fotolia
Jogurt naturalny to wielka składnica wapnia, zawiera minimum 10 milionów żywych kultur bakterii. Często jest polecany przy antybiotykoterapii. Warto zastępować nim śmietanę i majonez.

Można go wykorzystać jeszcze do bardzo wielu innych celów:

- Zamiast kupować owocowe jogurty, które przy okazji są napakowane sztucznymi barwnikami i aromatami, polecam kupować naturalne jogurty i dodawać do nich ulubione owoce; można je dosłodzić miodem lub syropem z agawy, zamiast sztucznymi słodzikami. Będą dużo zdrowsze i smaczniejsze.

- Jogurty są doskonałą bazą do owocowych koktajli - jeśli dodamy do niego sezonowe owoce, zastąpi nam drugie śniadanie.

- Można z niego wyczarować lodowe desery, które są doskonałe na upały. Świetnie smakuje ze zmiksowanymi malinami.

- Doskonały składnik do marynat mięsnych. Należy dodać do niego ulubione przyprawy i zioła, zamarynować mięso, odstawić do lodówki i gotowe!

- Doskonały składnik do ciast i deserów na zimno, świetnie się skomponuje z tężejącą galaretką. Można też dodać owoce, a kiedy zastygnie, pokroić w kostkę. Taki deser posmakuje dzieciom.

- Składnik dressingów - ewentualnie można go zmieszać ze śmietaną lub majonezem. Wtedy sos będzie mniej kaloryczny.

- Do zabielania zup, doskonale smakuje pomidorowa z kleksem gęstego jogurtu.

- Do kluseczków - grecki jogurt miksuje się z jajkiem i mąką, łyżeczką kładzie się kluseczki na wrzątek. Najlepiej smakują z okrasą z cebuli.

- Do ryżu, makaronu czy kasz w wersji dań na słodko i słono.

- Podczas robienia polewy czekoladowej  należy dodać łyżkę jogurtu, wtedy nie będzie się kruszyła.


Sprawdź dietetyczne przepisy z jogurtem naturalnym!