Jak zrobić likier?

  • 1

Likier przygotowujemy na bazie wódki, spirytusu lub innego alkoholu. Wystarczy dokładnie wymieszać z wybraną bazą – mleczną lub owocową tworząc gęste lub klarowne mieszanki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić likier?
fot. Fotolia
Likier to słodki i wyrazisty trunek, który po przyrządzeniu, w niedługim czasie może zostać spożyty bez konieczności leżakowania. Ma od 40% do 50% zawartości alkoholu. Często przygotowywane są na bazie mleka skondensowanego, soków z wyciśniętych owoców lub mieszanek ziołowych.

Jak zrobić likier kawowy?
  • Do przygotowania potrzebna jest świeżo zmielona kawa, wódka, brązowy cukier i melasa.
  • Kawę zaparzamy do uzyskania mocnego wywaru. Po odciśnięciu fusów dodajemy wódkę i mieszamy.
  • Rozpuszczamy cukier i melasę w gotowej zawiesinie.
  • Po ostygnięciu przelewamy całość do przygotowanych wcześniej butelek.
  • Tak przygotowany likier odstawiamy na 2 dni do przegryzienia smaków.

Wskazówka:

Chcąc uzyskać nieco łagodniejszy i kremowy smak warto przyrządzić go na bazie mleka skondensowanego zamiast mieszaniny cukru i melasy. To doskonały dodatek do tiramisu, kremów do tortów oraz deserów.

Rodzaje likierów

Na bazie mleka skondensowanego:
  • Likier kokosowy- to charakterystyczny w smaku likier na bazie mleka kokosowego, wódki lub rumu dla wzmocnienia smaku napoju. Najczęściej jest dodawany przy wypieku ciasta „rafaello” lub jako dodatek do kremów deserowych.
  • Likier czekoladowy- to ciekawy, intensywny trunek sporządzany ze sproszkowanego kakao lub roztopionej czekolady deserowej. Dla złagodzenia smaku warto użyć mlecznej. Idealny dodatek do kremów na bazie bitej śmietany i deserów.
  • Likier krówkowy- klasyczne cukierki krówki w połączeniu z wódką lub spirytusem tworzą słodka kombinację. Karmelki są uprzednio kruszone i roztopione przed połączeniem z resztą składników. 
  • Likier jajeczny- kremowe połączenie z dodatkiem utartych żółtek, na kogel-mogel. Mieszany ze spirytusem lub wódką, słodzony zwykłym lub brązowym cukrem.

Na bazie ekstraktów:
  • Likier pomarańczowy- to orzeźwiający napój alkoholowy na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (opcjonalnie z koncentratu) z dodatkiem wódki lub spirytusu. Podczas przyrządzania warto zastąpić zwykły cukier brązowym dla polepszenia smaku całości.
  • Likier miętowy- ziołowy ekstrakt ze świeżej mięty łączony z wódką lub spirytusem tworzy klarowny i niezwykle rześki napój. Stosowany do serników na zimno, drinków lub deserów.