Likier to słodki i wyrazisty trunek, który po przyrządzeniu, w niedługim czasie może zostać spożyty bez konieczności leżakowania. Ma od 40% do 50% zawartości alkoholu. Często przygotowywane są na bazie mleka skondensowanego, soków z wyciśniętych owoców lub mieszanek ziołowych.
Jak zrobić likier kawowy?
Wskazówka:
Chcąc uzyskać nieco łagodniejszy i kremowy smak warto przyrządzić go na bazie mleka skondensowanego zamiast mieszaniny cukru i melasy. To doskonały dodatek do tiramisu, kremów do tortów oraz deserów.
Rodzaje likierów
Na bazie mleka skondensowanego:
Na bazie ekstraktów:
Jak zrobić likier kawowy?
- Do przygotowania potrzebna jest świeżo zmielona kawa, wódka, brązowy cukier i melasa.
- Kawę zaparzamy do uzyskania mocnego wywaru. Po odciśnięciu fusów dodajemy wódkę i mieszamy.
- Rozpuszczamy cukier i melasę w gotowej zawiesinie.
- Po ostygnięciu przelewamy całość do przygotowanych wcześniej butelek.
- Tak przygotowany likier odstawiamy na 2 dni do przegryzienia smaków.
Wskazówka:
Chcąc uzyskać nieco łagodniejszy i kremowy smak warto przyrządzić go na bazie mleka skondensowanego zamiast mieszaniny cukru i melasy. To doskonały dodatek do tiramisu, kremów do tortów oraz deserów.
Rodzaje likierów
Na bazie mleka skondensowanego:
- Likier kokosowy- to charakterystyczny w smaku likier na bazie mleka kokosowego, wódki lub rumu dla wzmocnienia smaku napoju. Najczęściej jest dodawany przy wypieku ciasta „rafaello” lub jako dodatek do kremów deserowych.
- Likier czekoladowy- to ciekawy, intensywny trunek sporządzany ze sproszkowanego kakao lub roztopionej czekolady deserowej. Dla złagodzenia smaku warto użyć mlecznej. Idealny dodatek do kremów na bazie bitej śmietany i deserów.
- Likier krówkowy- klasyczne cukierki krówki w połączeniu z wódką lub spirytusem tworzą słodka kombinację. Karmelki są uprzednio kruszone i roztopione przed połączeniem z resztą składników.
- Likier jajeczny- kremowe połączenie z dodatkiem utartych żółtek, na kogel-mogel. Mieszany ze spirytusem lub wódką, słodzony zwykłym lub brązowym cukrem.
Na bazie ekstraktów:
- Likier pomarańczowy- to orzeźwiający napój alkoholowy na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (opcjonalnie z koncentratu) z dodatkiem wódki lub spirytusu. Podczas przyrządzania warto zastąpić zwykły cukier brązowym dla polepszenia smaku całości.
- Likier miętowy- ziołowy ekstrakt ze świeżej mięty łączony z wódką lub spirytusem tworzy klarowny i niezwykle rześki napój. Stosowany do serników na zimno, drinków lub deserów.
ajrinwu