Oryginalny przepis na tzatziki – jak go zrobić?

Tzatziki to pyszny grecki sos z zielonego ogórka, gęstego jogurtu, czosnku, koperku i dodatku octu winnego. Szybki do zrobienia dip sprawdzi się do wielu potraw, przekąsek i dań z grilla.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Oryginalny przepis na tzatziki – jak go zrobić?
fot. Adobe Stock
Tzatziki (czyt. dzadziki) to podawany w każdej greckiej restauracji i domu popularny sos na bazie tartego ogórka i gęstego jogurtu. Jest bardzo kremowy i orzeźwiający w smaku. To świetny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych.

Jak zrobić grecki sos tzatziki?

Składniki:
  • 1 duży ogórek zielony,
  • 400 g tłustego jogurtu greckiego (najlepiej 10%),
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • ½ pęczka koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp odrobiną soli i dodaj łyżkę octu winnego. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Jogurt grecki przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz łyżką octu winnego.
  3. Startego ogórka połóż na ręczniku kuchennym lub pielusze tetrowej i dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Ogórek musi być całkowicie pozbawiony wody, inaczej nie zachowa się kremowa konsystencja sosu tzatziki.
  4. Koperek drobno posiekaj i razem z ogórkiem włóż do miski z jogurtem. Dodaj oliwę.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kupując produkty do zrobienia sosu tzatziki warto wybrać dobry jakościowo jogurt grecki, a nie „typu greckiego”. Powinien być on tłusty i gęsty – to on nadaje strukturę ogórkowego dipu.

Ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, jednak warto się w niego zaopatrzyć, bowiem to on nadaje charakterystycznego smaku tej greckiej przystawce. 

Tzatziki podane z pitą Tzatziki jako dodatek do mięsa z grilla
fot. Adobe Stock

Z czym podać sos tzatziki?

Ten dip sprawdzi się niemal do wszystkiego. Najlepiej komponuje się z daniami z grilla, pieczonym, grillowanym lub smażonym mięsem, faszerowanymi warzywami i pieczywem. Wypróbuj domowy, pikantny gyros zawinięty w tortillę z warzywami z dodatkiem sosu tzatziki lub tradycyjne bifteki – czyli greckie mielone z serem feta.

Możesz go także użyć do warzyw pokrojonych w słupek, które są idealną przekąską na imprezę. Domowy chlebek pita lub bułka czosnkowa to także udana kompozycja z sosem tzatziki. Pieczywo posmarowane gęstym, kremowym sosem smakuje wyśmienicie.