Tzatziki (czyt. dzadziki) to podawany w każdej greckiej restauracji i domu popularny sos na bazie tartego ogórka i gęstego jogurtu. Jest bardzo kremowy i orzeźwiający w smaku. To świetny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych.
Ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, jednak warto się w niego zaopatrzyć, bowiem to on nadaje charakterystycznego smaku tej greckiej przystawce.
fot. Adobe Stock
Możesz go także użyć do warzyw pokrojonych w słupek, które są idealną przekąską na imprezę. Domowy chlebek pita lub bułka czosnkowa to także udana kompozycja z sosem tzatziki. Pieczywo posmarowane gęstym, kremowym sosem smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić grecki sos tzatziki?
Składniki:- 1 duży ogórek zielony,
- 400 g tłustego jogurtu greckiego (najlepiej 10%),
- 2 łyżki białego octu winnego,
- ½ pęczka koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
- Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp odrobiną soli i dodaj łyżkę octu winnego. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Jogurt grecki przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz łyżką octu winnego.
- Startego ogórka połóż na ręczniku kuchennym lub pielusze tetrowej i dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Ogórek musi być całkowicie pozbawiony wody, inaczej nie zachowa się kremowa konsystencja sosu tzatziki.
- Koperek drobno posiekaj i razem z ogórkiem włóż do miski z jogurtem. Dodaj oliwę.
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ocet winny możesz zastąpić sokiem z cytryny, jednak warto się w niego zaopatrzyć, bowiem to on nadaje charakterystycznego smaku tej greckiej przystawce.
fot. Adobe Stock
Z czym podać sos tzatziki?
Ten dip sprawdzi się niemal do wszystkiego. Najlepiej komponuje się z daniami z grilla, pieczonym, grillowanym lub smażonym mięsem, faszerowanymi warzywami i pieczywem. Wypróbuj domowy, pikantny gyros zawinięty w tortillę z warzywami z dodatkiem sosu tzatziki lub tradycyjne bifteki – czyli greckie mielone z serem feta.Możesz go także użyć do warzyw pokrojonych w słupek, które są idealną przekąską na imprezę. Domowy chlebek pita lub bułka czosnkowa to także udana kompozycja z sosem tzatziki. Pieczywo posmarowane gęstym, kremowym sosem smakuje wyśmienicie.