Potnij brokuły na kawałki, odcinając różyczki od nóżki. Jeśli różyczka jest duża, przetnij ją na pół. Obierz nóżki i ogonki, potnij je na drobne kawałki. Są trzy możliwości gotowania brokułów: w wodzie, na parze i w mikrofalówce. Jeśli gotujesz brokuły w wodzie napełnij garnek maksymalnie do połowy wodą, dodaj soli i czekaj, aż woda się zagotuje. Wrzuć brokuły do garnka. Im dłużej będziesz gotować brokuły, tym bardziej będą one miękkie.
Jeśli gotujesz brokuły na parze, nalej do garnka odrobinę wody, połóż na nim sitko, a w nim brokuły. Posól je do smaku lub posyp je swoją ulubioną przyprawą. Po pięciu minutach będą gotowe. Jeśli gotujesz brokuły w mikrofalówce, przełóż brokuły do pojemnika, dodaj soli i pieprzu oraz dolej łyżkę wody. Całość przykryj folią. W rogu pojemnika zostaw mały otwór, aby mogła się z niego wydostać para. Nastaw mikrofalówkę na 3-4 minuty i grzej brokuły w wysokiej temperaturze.
Jeśli gotujesz brokuły na parze, nalej do garnka odrobinę wody, połóż na nim sitko, a w nim brokuły. Posól je do smaku lub posyp je swoją ulubioną przyprawą. Po pięciu minutach będą gotowe. Jeśli gotujesz brokuły w mikrofalówce, przełóż brokuły do pojemnika, dodaj soli i pieprzu oraz dolej łyżkę wody. Całość przykryj folią. W rogu pojemnika zostaw mały otwór, aby mogła się z niego wydostać para. Nastaw mikrofalówkę na 3-4 minuty i grzej brokuły w wysokiej temperaturze.