Cytryna Meyera

  • 1

Cytryna Meyera to owoc cytrusowy pochodzący z Chin. Przypuszcza się, że jest to krzyżówka cytryny i mandarynki lub pomarańczy. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Więcej informacji o tej smacznej cytrynie w artykule!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Cytryna Meyera
fot. Fotolia
Cytryna Meyera jest powszechnie używana w Chinach jako roślina ozdobna. Ze względu na mały rozmiar nadaje się do sadzenia w dużych donicach. Drzewa dorastają od 2 do 3 metrów, można je przycinać. Liście są ciemno zielone i błyszczące. Kwiaty pachnące, białe z lekkim zabarwieniem fioletowym u podstawy.

Owoce cytryny Meyera są żółte i bardziej okrągłe niż te cytryny zwyczajnej. Skórka jest cienka i pachnąca, po dojrzeniu ma kolor głęboko żółty z pomarańczowym zabarwieniem. Cytryny Meyera mają słodki, mniej kwaśny niż cytryny zwykłe smak. Miąższ ma ciemno żółty kolor i zawiera do 10 nasion.

Roślinę do USA, w 1908 roku sprowadził amerykański badacz Frank Nicholas Meyer, który był pracownikiem Departamentu Rolnictwa USA. Z podróży do Chin przywiózł małe młode drzewko cytryny.

Cytryna
Zdjęcie: Fotolia

Od nazwiska amerykańskiego badacz roślinę tę nazwano Cytryną Meyera i rozpoczęto uprawiać na szeroką skalę w Kalifornii. Po pewnym czasie okazało się, że przeważająca większość klonowanych cytryn Meyera zawiera wirus Citrus tristeza, który niszczył miliony drzew cytrusowych na świecie i spowodował, że inne drzewa cytrusowe stały się bezużyteczne. Po tym odkryciu prawie wszystkie drzewa cytryny Meyera w USA zostały zniszczone, aby uratować pozostałe drzewa cytrusowe.

W 1950 roku znaleziono drzewo bez wirusa, fakt ten później potwierdzono certyfikatem. W 1975 roku Uniwersytet Kalifornijski ponownie dopuścił do sprzedaży i uprawy “udoskonaloną cytrynę Meyera”.

W USA cytryna Meyera do użytku kulinarnego została ponownie odkryta, gdy kulinarni celebryci zaczęli jej używać pod koniec lat 90. Popularność ta jeszcze bardziej wzrosła, gdy Martha Stewart, amerykańska perfekcyjna pani domu polskiego pochodzenia zaczęła używać tej cytryny w swoich przepisach, którymi dzieliła się z czytelnikami.

Obecnie na szeroko przemysłową skalę cytryna Meyera uprawiana jest w Kalifornii, Texasie i Florydzie w USA, skąd wysyłana jest w świat do sklepów.


Owoce cytryny Meyera można uprawiać także rekreacyjne na balkonie i ogródku. W wielu sklepach ogrodniczych możemy kupić drzewka cytrynowe, który gdy tylko będziemy o nie dbać odwdzięczą się pysznymi cytrynami.

Sprawdźcie zasady diety cytrynowej >>>