Cząber

Cząber to roslina lecznicza i przyprawowa.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Cząber
Przyprawą jest świeże lub suszone ziele cząbru, zbierane na krótko przed zakwitaniem lub w początkach kwitnienia.Cząber ogrodowy ma przyjemny zapach i pikantny korzenny smak. W farmacji sporządza się z niego różne herbatki lecznicze i nalewki oraz pozyskuje olejek lotny. Cząber stosuje się przy niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje perystaltykę jelit, ma właściwości przeciwbakteryjne, a nawet uspokajające. Cząber działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka, intelektu i pracę kory nadnerczy. Ma też właściwości gojące, rozpuszczające, zabliźniające. W kuchni stosuje się go do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat. Cząbrem przyprawia się potrawy pod koniec ich przygotowywania, nie gotując go, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw. Wchodzi w skład mieszanek pieprzów ziołowych, ziół prowansalskich, licznych mieszanek przyprawowych.