Dieta na przesilenie wiosenne

Zamrażanie to najkorzystniejsza metoda długotrwałego przechowywania produktów, pozwalająca zachować dużą część składników mineralnych i witamin. Mrożonki są szczególnie cenione ze względu na najbardziej zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dieta na przesilenie wiosenne
fot. Fotolia
Końcówka zimy i początek wiosny to czas, w którym wiele osób obserwuje u siebie spadek formy, obniżenie odporności i ogólną apatię. Istnieją sposoby, które sprawią, że wiosenne przesilenie Cię nie złamie.

Poprawa nastroju bez wysilania się!

Idealną ochroną przed zimowo-wiosennym osłabieniem jest urozmaicona i zbilansowana dieta, wsparta codziennym zastrzykiem witamin pochodzącym z warzyw i owoców. Dlatego do czasu nim wiosna zakróluje w pełni, warto sięgać po mrożonki Hortex, które zachowują cenne składniki mineralne i witaminy.

Zobacz, co powinna zawierać optymalna dieta na przesilenie wiosenne.

Witamina C wzmocni odporność

Warzywa i owoce są obfitym źródłem witaminy C, której dobroczynne działanie znane jest od dawna. Jako królowa odporności ma olbrzymią moc skracania infekcji. Dzięki witaminie C podnosi się poziom endorfin, które odpowiadają za dobry humor. Gdzie jej szukać? Zawarta jest w cytrusach, czarnych porzeczkach i truskawkach. Dostarczają jej także warzywa, takie jak papryka, brukselka, brokuły i szpinak. Bogate w witaminę C są również warzywa i owoce mrożone.

Kwas foliowy poprawi humor

Przesilenie wiosenne sprzyja chandrze i depresji. Przyczyna pogorszenia nastroju może tkwić w niedoborze kwasu foliowego, dlatego warto zadbać o właściwy poziom tej witaminy. W kwas foliowy obfitują: fasola, szpinak, bób (o tej porze tylko mrożony), a także pełnoziarniste pieczywo i płatki owsiane.

Żelazo doda sił, magnez odpręży, wapń wyreguluje

Żelazo, magnez i wapń to składniki mineralne, które mają decydujący wpływ na funkcjonowanie organizmu i dobre samopoczucie. Żelazo - zawarte m.in. w natce pietruszki, szpinaku, mięsie i produktach pełnoziarnistych - niweluje zmęczenie. Magnez – obecny w pestkach dyni, płatkach owsianych, fasolce szparagowej i zielonym groszu - działa antystresowo. Natomiast wapń - w którą obfituje nabiał, a także brukselka, brokuły i szpinak - reguluje pobudliwość nerwową.

Białko na odporność

W diecie na przesilenie nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Z zawartych w białkach aminokwasów organizm wytwarza przeciwciała zwalczające bakterie i wirusy. Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego zawierają także witaminę B12. niezbędną do tworzenia komórek krwi. Źródło białka stanowią jaja, mięso, rośliny strączkowe (fasolka szparagowa, groszek), brukselka oraz ryby i owoce morza. Ryby i owoce morza są najcenniejszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które nie tylko łagodzą stany zapalne w organizmie, ale także chronią przed wiosennym spadkiem formy.

5 posiłków zapobiegnie podjadaniu

Posiłki złożone z wartościowych produktów, spożywane regularnie to klucz do sukcesu. Jedzenie pięciu małych porcji dziennie poprawi metabolizm, zapobiegnie nagłym spadkom cukru we krwi, a tym samym pozwoli zapomnieć o napadach głodu i niezdrowym podjadaniu.

Naturalnie przeciw konserwantom

Optymalna dieta na wiosenne przesilenie powinna opierać się na wysokojakościowych produktach, bez konserwantów i polepszaczy smaku.

Zdrowie przede wszystkim

Dieta na wiosenne przesilenie oparta na zdrowych produktach sprawi, że energia, radość i odporność powrócą bardzo szybko. Nabiał, pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce skutecznie obronią przed wiosennym przesileniem.

Chociaż końcówka zimy to czas, w którym jeszcze nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, nie należy rezygnować z codziennej porcji naturalnych witamin. Za świetny zamiennik posłużą mrożonki Hortex, z których można zrobić pełnowartościowe zupy, pyszne sałatki czy bardzo smaczne koktajle owocowe. Zdrową dietą na pewno wygrasz z wiosennym przesileniem.