HISTORIA CZARNEJ MARCHWI
Sprowadzona z Azji do Europy na przełomie XII i XIII wieku, czarna marchew była uprawiana przez kilka wieków, aż do czasu, kiedy została wyparta przez marchew pomarańczową, którą odkryli Holendrzy. Smak obu odmian marchewek zarówno pomarańczowej jaki i czarnej jest taki sam, odmiana czarna jest jedynie trochę mniej słodsza.
Odmiany uprawne czarnej marchwi to Purple Haze o pomarańczowo fioletowych korzeniach i Deep Purple marchew o fioletowych korzeniach.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI CZARNEJ MARCHWI
Czarna marchew jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, E, H, K, PP oraz minerałów – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, selenu i potasu. Ta odmiana marchwi zawiera duże ilości cukru, karotenu i przeciwutleniaczy przez co hamuje proces starzenia oraz wpływa pozytywnie na narząd wzroku oraz system odpornościowym organizmu. Zawiera więcej niż marchew pomarańczowa karotenoidów m.in. luteiny i beta karotenu oraz związków fenolowych.
CZARNA MARCHEW W KUCHNI
W kuchni czarną marchew możemy wykorzystać tam samo jak marchew pomarańczową, czyli w formie świeżej, zapiekanej, marynowanej jako składnik zup, sałatek, przystawek, przetworów lub deserów.
Ekstrakt lub przecier z czarnej marchwi wykorzystywany jest w przemyśle żywieniowym jako naturalny barwnik spożywczy: do jogurtów, ciast, dżemów, napojów gazowanych i niegazowanych, alkoholowych a także do kosmetyków, lekarstw w celu uzyskania pomarańczowego lub czerwonego odcienia produktu.
Tradycyjny turecki napój salgam przygotowuje się ze sfermentowanych w beczkach czarnych marchewek, przyprawionych aromatyczną rzepą.
Zdjęcia: Fotolia
Czarna marchew ma jednak małą wadę, podobnie jak jagody barwi ręce na kolor fioletowy. W trakcie jej obróbki warto więc założyć rękawiczki i fartuch.
W Polsce czarna marchew nie jest zbyt popularnym warzywem, czasem możemy kupić ją na bazarkach lub w sklepach ze zdrową żywnością, rzadko w dużych marketach. Jeśli mamy taką możliwość czarną marchew możemy uprawiać także w swoim ogródku. Nasiona czarnej marchwi są do kupienia w większości sklepów ogrodniczych.
Marchew czarna należy do grona zdrowych warzyw. W swojej kuchni stawiacie na kolorowe dania z dodatkiem warzyw? Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami!
Sprowadzona z Azji do Europy na przełomie XII i XIII wieku, czarna marchew była uprawiana przez kilka wieków, aż do czasu, kiedy została wyparta przez marchew pomarańczową, którą odkryli Holendrzy. Smak obu odmian marchewek zarówno pomarańczowej jaki i czarnej jest taki sam, odmiana czarna jest jedynie trochę mniej słodsza.
Odmiany uprawne czarnej marchwi to Purple Haze o pomarańczowo fioletowych korzeniach i Deep Purple marchew o fioletowych korzeniach.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI CZARNEJ MARCHWI
Czarna marchew jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, E, H, K, PP oraz minerałów – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, selenu i potasu. Ta odmiana marchwi zawiera duże ilości cukru, karotenu i przeciwutleniaczy przez co hamuje proces starzenia oraz wpływa pozytywnie na narząd wzroku oraz system odpornościowym organizmu. Zawiera więcej niż marchew pomarańczowa karotenoidów m.in. luteiny i beta karotenu oraz związków fenolowych.
CZARNA MARCHEW W KUCHNI
W kuchni czarną marchew możemy wykorzystać tam samo jak marchew pomarańczową, czyli w formie świeżej, zapiekanej, marynowanej jako składnik zup, sałatek, przystawek, przetworów lub deserów.
Ekstrakt lub przecier z czarnej marchwi wykorzystywany jest w przemyśle żywieniowym jako naturalny barwnik spożywczy: do jogurtów, ciast, dżemów, napojów gazowanych i niegazowanych, alkoholowych a także do kosmetyków, lekarstw w celu uzyskania pomarańczowego lub czerwonego odcienia produktu.
Tradycyjny turecki napój salgam przygotowuje się ze sfermentowanych w beczkach czarnych marchewek, przyprawionych aromatyczną rzepą.
Zdjęcia: Fotolia
Czarna marchew ma jednak małą wadę, podobnie jak jagody barwi ręce na kolor fioletowy. W trakcie jej obróbki warto więc założyć rękawiczki i fartuch.
W Polsce czarna marchew nie jest zbyt popularnym warzywem, czasem możemy kupić ją na bazarkach lub w sklepach ze zdrową żywnością, rzadko w dużych marketach. Jeśli mamy taką możliwość czarną marchew możemy uprawiać także w swoim ogródku. Nasiona czarnej marchwi są do kupienia w większości sklepów ogrodniczych.
Marchew czarna należy do grona zdrowych warzyw. W swojej kuchni stawiacie na kolorowe dania z dodatkiem warzyw? Czekamy na Wasze przepisy oraz zdjęcia, które nagrodzimy cennymi wirtualami!
LauraLaura