Seler naciowy - eliksir młodości?

  • 3

Warzywo to ułatwia odchudzanie i przyspiesza przemianę materii. W polskiej kuchni zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Co tak naprawdę należy wiedzieć o tym warzywie? Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz. Przeczytaj nasz artykuł!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Seler naciowy - eliksir młodości?
fot. Fotolia
Skąd pochodzi?

Seler naciowy przywędrował z Euroazji. Tam to warzywo rośnie dziko na słonych glebach (najczęściej tych, które znajdują się w pobliżu morskich wybrzeży). To roślina roczna lub dwuletnia. Uznaje się go za jedno z najstarszych warzyw. Już Egipcjanie w starożytności przyrządzali z selera różne potrawy. Seler był u nich rośliną dzikorosnącą. Już bardzo długi czas uprawia się go w klimacie umiarkowanym (można go spotkać na przykład w przydomowych ogródkach). Selera naciowego używa się jako przyprawy w przeróżnych artykułach żywnościowych.

Ciekawostka

Grecy wygranym sportowcom dekorowali głowy... liśćmi i łodygami selera! Niesamowite, prawda? Według ich przekonań warzywo to dodaje męskości.

Seler naciowy smaczny i zdrowy

Warzywo to posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Niektórzy uważają, że jego smak jest nie najlepszy. Jak zatem smakuje? Jego nasiona mają ostry (lekko pikantny), aromatyczny oraz cierpki smak. Z nasion selera naciowego otrzymuje się aromatyczny olejek, który także wykorzystuje się jako przyprawę. W medycynie ludowej już dawno poznano się na niezwykłych właściwościach tego warzywa.  Był lekiem na wzdęcia czy niestrawność. Nasionami selera leczono kiedyś astmę czy reumatyzm. Używano go także jako środek moczopędny.

Seler można spożywać w postaci gotowanej lub na surowo. Dzięki niemu nasz organizm otrzymuje potężną dawkę witamin oraz minerałów, które są niezbędne do tego, by funkcjonował on właściwie.

seler naciowy
Zdjęcie: Fotolia

Zamiast soli można dodać do zupy właśnie seler naciowy, zastąpi on słony smak. W selerze naciowym znajduje się bardzo dużo witaminy C, jest jej dwa razy więcej niż w innych cytrusach. To oznacza, że zwiększa naszą odporność i łagodzi przebieg infekcji. W tym warzywie zawarte są naturalne witaminy z grupy B oraz witamina PP i kwas foliowy. W ciemnozielonych łodygach selera naciowego możemy znaleźć bardzo dużo beta karotenu - jeśli w Twoim organizmie jest niedobór tej witaminy, regularne spożywanie selera naciowego uzupełni braki. W selerze naciowym znajduje się także witamina E. Opóźnia ona procesy starzenia się skóry. Oprócz tego możemy znaleźć w tym warzywie magnez, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Doskonale wpływa na naszą skórę oraz włosy. Dzięki niemu, według przekonań, zwiększymy swoje libido oraz poprawimy metabolizm. Jeżeli cierpisz na nadciśnienie tętnicze, musisz wprowadzić do swojej diety seler naciowy. Poza tym seler naciowy i zawarte w nim składniki sprawiają, że nasze serce i nerki pracują prawidłowo.

Odchudzaj się z selerem naciowym!

Warzywo to posiada bardzo niski indeks glikemiczny (zaledwie 15). Jest także niskokaloryczny, w 100 gramach znajduje się 13 kalorii. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn. Częste picie soku z selera działa dobroczynnie na nasze stawy. Co więcej, seler naciowy pomoże w stresie - ukoi nasze nerwy. Seler naciowy pomaga trawić tłuszcze w naszym organizmie. Dzięki diecie bogatej w to właśnie warzywo odkwasimy swój organizm, poprawimy trawienie i zlikwidujemy zaparcia.

seler naciowy
Zdjęcie: Fotolia

Seler naciowy to naprawdę zdrowe warzywo, które powinniśmy jeść możliwie najczęściej.

Nie wiesz, co możesz przyrządzić z selera naciowego? Zobacz, jakie przepisy dla Ciebie przygotowaliśmy!

Konczi poleca sałatkę z selera naciowego z ananasem i kaparami. Sałatka jest naprawdę zdrowa i smaczna. Seler naciowy idealnie komponuje się smakowo z ananasem oraz kaparami.

Zupa krem z selera naciowego to z kolei pomysł Alex_M. Danie jest znakomite, godne polecenia. A co najważniejsze, pełna witamin i minerałów, które dobroczynnie wpłyną na nasz organizm.

Masz ochotę na pyszny i zdrowy napój? Jeśli tak, to zachęcamy do  przygotowania koktajlu z selerem naciowym i awokado. Jest bardzo syty, więc na pewno zaspokoi głód. Szczególnie, jeśli jesteś na diecie. Przepis jest autorstwa Bernadetty.

Sio-Smutki z kolei poleca przyrządzić duszony seler naciowy, który będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Na maśle, z czosnkiem i gałką muszkatołową smakuje naprawdę znakomicie!

KRISTOFE przygotował mule z selerem naciowym. Nazwał to warzywo eliksirem młodości i zdrowia. Polecamy spróbować.

Odkryj przepis na tajski rosół z selerem naciowym >>>