Czarna rzepa i jej zdrowotne właściwości

  • 3

Mało kto wie, jak wielką bombą witaminową jest czarna rzepa. Spowodowane jest to ograniczoną dostępnością tego warzywa. Warto wiedzieć, że sok z czarnej rzepy niszczy wirusy, podnosi odporność i ma wiele innych drogocennych właściwości!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Czarna rzepa i jej zdrowotne właściwości
fot. fotolia
Czarna rzepa: pokryta czarną skórką i ma biały miąższ o bardzo ostrym smaku. Ma wiele właściwości odpornościowych.

W mniejszych miejscowościach na próżno szukać czarnej rzepy po stoiskach z warzywami. Ta sama sytuacja w marketach czy na targach. Kiedyś spotkałam raz czarną rzepę w większej miejscowości. Teraz proszę znajomego handlarza o jej sprowadzenie, chociaż nieraz i to jest trudne. A dlaczego tak o nią walczę?

Czarna rzepa ma wiele zdrowotnych właściwości. Przed wiekami była ona bardzo pożądanym warzywem. W okresie jesienno-zimowym zawiera ona najwięcej substancji, ważnych dla naszego organizmu.

czarna rzepa
Zdjęcie: Fotolia

Czarna rzepa nadaje się na walkę z bakteriami, leczy anemię, stawy a nawet objawy przeziębienia. Zawiera dużo witamin C, B1, PP oraz magnez, wapń, siarkę czy potas. W połączeniu z innymi związkami działa bakteriobójczo. Sok z czarnej rzepy niszczy wirusy, które są odporne na antybiotyki. Sok też wpływa na podniesienie odporności naszego organizmu. Pomaga w leczeniu chorób reumatycznych i niedokrwistości. Czarna rzepa działa też na dolegliwości dróg moczowych i nerek.

Pomaga także przy leczeniu górnych dróg oddechowych. Czarną rzepę do niedawna często stosowano na różnego rodzaju bóle mięśniowe i stany zapalne. Pomaga przy kaszlu, łagodzi jego objawy, a także działa odkażająco. Działa także przeciwbakteryjnie na nasz układ pokarmowy.

Jej zastosowanie ceniono nawet w starożytności. Budowniczy piramid zaopatrywani byli właśnie w czarną rzepę jako główny ich pokarm. Przez lata zwożono ją do Europy jako jedno z nielicznych zimowych warzyw. Warto ją stosować i kupić, jeśli tylko ją gdzieś znajdziemy.