Czarna rzepa: pokryta czarną skórką i ma biały miąższ o bardzo ostrym smaku. Ma wiele właściwości odpornościowych.
W mniejszych miejscowościach na próżno szukać czarnej rzepy po stoiskach z warzywami. Ta sama sytuacja w marketach czy na targach. Kiedyś spotkałam raz czarną rzepę w większej miejscowości. Teraz proszę znajomego handlarza o jej sprowadzenie, chociaż nieraz i to jest trudne. A dlaczego tak o nią walczę?
Czarna rzepa ma wiele zdrowotnych właściwości. Przed wiekami była ona bardzo pożądanym warzywem. W okresie jesienno-zimowym zawiera ona najwięcej substancji, ważnych dla naszego organizmu.
Zdjęcie: Fotolia
Czarna rzepa nadaje się na walkę z bakteriami, leczy anemię, stawy a nawet objawy przeziębienia. Zawiera dużo witamin C, B1, PP oraz magnez, wapń, siarkę czy potas. W połączeniu z innymi związkami działa bakteriobójczo. Sok z czarnej rzepy niszczy wirusy, które są odporne na antybiotyki. Sok też wpływa na podniesienie odporności naszego organizmu. Pomaga w leczeniu chorób reumatycznych i niedokrwistości. Czarna rzepa działa też na dolegliwości dróg moczowych i nerek.
Pomaga także przy leczeniu górnych dróg oddechowych. Czarną rzepę do niedawna często stosowano na różnego rodzaju bóle mięśniowe i stany zapalne. Pomaga przy kaszlu, łagodzi jego objawy, a także działa odkażająco. Działa także przeciwbakteryjnie na nasz układ pokarmowy.
Jej zastosowanie ceniono nawet w starożytności. Budowniczy piramid zaopatrywani byli właśnie w czarną rzepę jako główny ich pokarm. Przez lata zwożono ją do Europy jako jedno z nielicznych zimowych warzyw. Warto ją stosować i kupić, jeśli tylko ją gdzieś znajdziemy.
W mniejszych miejscowościach na próżno szukać czarnej rzepy po stoiskach z warzywami. Ta sama sytuacja w marketach czy na targach. Kiedyś spotkałam raz czarną rzepę w większej miejscowości. Teraz proszę znajomego handlarza o jej sprowadzenie, chociaż nieraz i to jest trudne. A dlaczego tak o nią walczę?
Czarna rzepa ma wiele zdrowotnych właściwości. Przed wiekami była ona bardzo pożądanym warzywem. W okresie jesienno-zimowym zawiera ona najwięcej substancji, ważnych dla naszego organizmu.
Zdjęcie: Fotolia
Czarna rzepa nadaje się na walkę z bakteriami, leczy anemię, stawy a nawet objawy przeziębienia. Zawiera dużo witamin C, B1, PP oraz magnez, wapń, siarkę czy potas. W połączeniu z innymi związkami działa bakteriobójczo. Sok z czarnej rzepy niszczy wirusy, które są odporne na antybiotyki. Sok też wpływa na podniesienie odporności naszego organizmu. Pomaga w leczeniu chorób reumatycznych i niedokrwistości. Czarna rzepa działa też na dolegliwości dróg moczowych i nerek.
Pomaga także przy leczeniu górnych dróg oddechowych. Czarną rzepę do niedawna często stosowano na różnego rodzaju bóle mięśniowe i stany zapalne. Pomaga przy kaszlu, łagodzi jego objawy, a także działa odkażająco. Działa także przeciwbakteryjnie na nasz układ pokarmowy.
Jej zastosowanie ceniono nawet w starożytności. Budowniczy piramid zaopatrywani byli właśnie w czarną rzepę jako główny ich pokarm. Przez lata zwożono ją do Europy jako jedno z nielicznych zimowych warzyw. Warto ją stosować i kupić, jeśli tylko ją gdzieś znajdziemy.
Nina W.
gosia47-47
Proszę ;) u mnie tez mało, bo bardzo cieżko ją dostać....
weronikaS