Aby uniknąć wielu komplikacji zdrowotnych należny spożywać żywność bogatą w błonnik. Głównym źródłem błonnika są pełne ziarna zbóż, warzywa, owoce i nasiona. Błonnik usuwa z jelit toksyczne, rakotwórcze substancje, przyczynia się do szybkiego przechodzenia pokarmu przez jelita, co powoduje krótki czas kontaktu szkodliwych substancji ze ściankami jelit.
Najlepsze pieczywo, to to ciemne, razowe, z mąki z grubego przemiału.
Należy też spożywać żywność bogatą w witaminę A. Znajdziemy jej dużo w warzywach takich jak: pomidor, marchew, szpinak, sałata, koperek, natka pietruszki, również tam, gdzie warzywa są pomarańczowożółte. Ponad to znajduje się w tranie, wątrobie i rybach.
Należy spożywać jak najwięcej żywności zawierającej witaminę C. Najwięcej tej witaminy posiada dzika róża, warzywa i owoce, zielona papryka, dziki bez.
Jadać należy warzywa kapustne, do których należą: kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka. Można z nich sporządzać różne surówki, najlepiej składające się z pięciu składników. Nie należy też zapominać o kiszonkach.
Dietę uzupełniamy sokami owocowymi i warzywnymi. Róbmy soki z marchwi, czerwonych buraków i białej kapusty. Wszelkie soki można ze sobą łączyć. Polecam sok z kapusty kiszonej zmieszany z wodą mineralna.
Ograniczmy tłuszcze, a zwłaszcza długotrwałe smażenie i pieczenie. Unikajmy żywności przesolonej, wędzonej i konserwowej.
Mięso wieprzowe i wołowe jedzmy w niedużych ilościach. Odżywiajmy się umiarkowanie. Nie dopuszczajmy do przejedzenia, które prowadzi do niestrawności i otyłości. Ludzie otyli częściej zapadają na różne choroby.
Interesujący temat? Po więcej sięgnij TUTAJ! >>>
Nina W.