Szparagi mają niezwykle delikatny smak, który przy właściwej kombinacji składników dodaje potrawom oryginalności i świeżości! Te popularne warzywa poza walorami smakowymi, są także doskonałym źródłem witamin C, E, B1,B2. Mają one także szerokie zastosowanie lecznicze, a ponieważ są niskokaloryczne, stanowią również ważny element diet redukcyjnych.
Młode szparagi cudownie sprawdzą się do kremowych zup, zapiekanek, tart czy quiche. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi, urozmaicić mogą również sałatki i dania mięsne. Te niezwykłe warzywa warto serwować też w towarzystwie ciasta francuskiego, pod sosem holenderskim, a nawet z grilla!
U dołu strony znajdziecie kilka ciekawych propozycji na smakołyki ze szparagami. Zapraszamy!
Nie ma to jak szparagi!
Wiosenne menu powinno obfitować w smaczne i zdrowe szparagi. Warto skorzystać więc z przepisu Mniam1 i przygotować znakomitego łososia ze szparagami w cieście francuskim! Całość zawinięta została w rozpływające się w ustach ciasto francuskie.
Podobnym połączeniem smakowym będzie także ciasto francuskie, szparagi, kurczak! Autorka przepisu - Inspirowane Smakiem, swoje danie wzbogaciła o cukinie, sezam, zioła prowansalskie i tymianek!
Tarta ze szparagami białymi i zielonymi według mysza75 to pyszny pomysł na przekąskę! Robi się ją szybko i bez większych problemów, a uśmiech na twarzy zaproszonych gości - gwarantowany!
Na imprezę pod gołym niebem, śmiało podać możecie sałatkę z grillowanych szparagów dodaną przez Pyza! Właścicielka receptury wzbogaciła ją o doskonale komponujący się z sałatką, ser!
Danie, które warto przygotować dla dzieci stroniących od warzyw w prostej postaci to zupa szparagowo- porowa według 2milutka! Bulion mięsno warzywny doda jej witamin i doskonale wypełni brzuszki maluchów!
Jak podobają Wam się nasze pomysły na to sezonowe warzywo? Czekamy na Wasze propozycje z wykorzystaniem szparagów w codziennych potrawach. Zapraszamy!
Odkryjcie przepis na szparagi, który pokochają Wasze pociechy >>>
Nina W.
karola25