Cudowny lek
Jak szacują ekonomiści kryzys gospodarczy nie dotknął branży czekoladowej – kakao i czekolada zyskują wręcz na sile, a spożycie w ciągu najbliższych lat ma jeszcze wzrosnąć. Co jest takiego w czekoladzie, że nie potrafimy sobie jej odmówić nawet wtedy, kiedy powinniśmy zaciskać pasa i liczyć każdy grosz?
Wielu osób traktuje czekoladę jako lek na stres, odprężającą słodką przekąskę, która czyni świat lepszym miejscem. Czekolada działa pobudzająco, poprawia samopoczucie, a według niektórych pozwala nawet wprowadzić się w nastrój podobny do zakochania! Takie działanie ma związek chemiczny znajdujący się w czekoladzie – fenyloetyloamina, która pobudza wydzielanie hormonów szczęścia - endorfin. Fenyloetyloamina wydzielana jest też przez mózg właśnie w stanie zakochania oraz podczas wysiłku fizycznego.
Czy jej zabraknie?
Niektórzy eksperci alarmują jednak, że za 20 lat czekolada może stać się tak droga jak dzisiejszy kawior, a na jej zakup pozwolić będą mogli sobie tylko najbogatsi. Z prostego powodu - kakao rośnie na drzewach, które wymagają wiele wysiłku i cierpliwości przy pielęgnacji. Niektórzy farmerzy, na przykład z Afryki Zachodniej wybierają łatwiejszy w produkcji i bardziej opłacalny olej palmowy albo kauczuk. Istnieje więc zagrożenie, że produkcja nie nadąży za spożyciem.
Czy czekolada stanie się złotem przyszłości, a banki będą dokonywały transakcji w czekoladowych sztabkach?
Jak szacują ekonomiści kryzys gospodarczy nie dotknął branży czekoladowej – kakao i czekolada zyskują wręcz na sile, a spożycie w ciągu najbliższych lat ma jeszcze wzrosnąć. Co jest takiego w czekoladzie, że nie potrafimy sobie jej odmówić nawet wtedy, kiedy powinniśmy zaciskać pasa i liczyć każdy grosz?
Wielu osób traktuje czekoladę jako lek na stres, odprężającą słodką przekąskę, która czyni świat lepszym miejscem. Czekolada działa pobudzająco, poprawia samopoczucie, a według niektórych pozwala nawet wprowadzić się w nastrój podobny do zakochania! Takie działanie ma związek chemiczny znajdujący się w czekoladzie – fenyloetyloamina, która pobudza wydzielanie hormonów szczęścia - endorfin. Fenyloetyloamina wydzielana jest też przez mózg właśnie w stanie zakochania oraz podczas wysiłku fizycznego.
Czy jej zabraknie?
Niektórzy eksperci alarmują jednak, że za 20 lat czekolada może stać się tak droga jak dzisiejszy kawior, a na jej zakup pozwolić będą mogli sobie tylko najbogatsi. Z prostego powodu - kakao rośnie na drzewach, które wymagają wiele wysiłku i cierpliwości przy pielęgnacji. Niektórzy farmerzy, na przykład z Afryki Zachodniej wybierają łatwiejszy w produkcji i bardziej opłacalny olej palmowy albo kauczuk. Istnieje więc zagrożenie, że produkcja nie nadąży za spożyciem.
Czy czekolada stanie się złotem przyszłości, a banki będą dokonywały transakcji w czekoladowych sztabkach?