Czerwiec z CookUp

Kuchnia japońska, prowansalska, portugalska oraz bułka z masłem, truskawkowe szaleństwo, vege grill i kręcimy lody to tematy zajęć, które odbędą się w czerwcu w studiu Cook Up!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czerwiec z CookUp

Co w czerwcu w Cook Up? Kuchnia japońska, prowansalska, portugalska oraz bułka z masłem, truskawkowe szaleństwo, vege grill i kręcimy lody to tematy zajęć, które odbędą się w czerwcu w studiu Cook Up! Oprócz tego warsztaty z sous vide, technik przygotowania ryb oraz miejski piknik ze So Sweet Project.

Kulinarna awangarda to zajęcia dedykowane technice sous vide. Tajniki tej coraz bardziej popularnej metody gotowania zaprezentuje Łukasz Konik – szef kuchni hotelu Brant, najmłodszy członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W programie m. in.: łosoś gotowany w temperaturze 56 stopni C, dorsz w śmietance kawowej, pierś z kaczki z warzywami i sosem z czerwonego wina oraz ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem. Zajęcia odbędą się 13 czerwca.

Ryby to cykl warsztatów, na których oprócz przygotowywania dań na bazie ryb, uczestnicy uczą się także pracy z rybami (w tym m. in. patroszenia, skrobania i filetowania). Pierwsze zajęcia, które odbędą się 26 czerwca, poświęcone będą polskim rybom słodkowodnym. W programie: sandacz, karp, okoń, pstrąg i sum. W menu: filet z sandacza na sałatce z bobu z sosem curry z miętą, smażony karp w migdałach z sosem z czerwonego wina, filet z okonia w cieście strudlowym z sosem aioli, filet z pstrąga na sałatce z kopru włoskiego, filet z suma pieczonego z pestkami dyni oraz zupa rybna.