Czosnek swój specyficzny zapach i smak zawdzięcza olejkowi lotnemu – allinie oraz enzymom, olejek ten po roztarciu czosnku zmienia się w allicynę – bakteriobójcza substancję, która ulega zniszczeniu podczas smażenia lub gotowania. Czosnek zawiera także fitoncydy, które działają podobnie jak antybiotyk, zwalczając bakterie, dzięki temu czosnek jest dobry na przeziębienia, grypy, infekcje ucha. Pomaga nawet w zmniejszaniu ilości produkowanej flegmy (pomocne przy obfitym katarze).Zgnieciony ząbek czosnku zmieszany z łyżeczką miodu i rozpuszczony w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny jest świetnym lekiem na przeziębienia oraz chore zatoki.Także wszelkie infekcje układu pokarmowego można leczyć tą rośliną. Czosnek pomaga również w uwolnieniu organizmu z pasożytów. Jest pomocny przy chorobie wrzodowej, ropieniach, bólach gardła, chorobach żołądka, zakrzepowym zapaleniu żył, czy infekcjach wirusowych. Poza dobroczynnym wpływem na zdrowie, czosnek ma także właściwości odmładzające. Jest rewelacyjnym źródłem wymienionych wcześniej minerałów oraz witaminy C, która jest antyoksydantem dzięki czemu dobroczynnie wpływa na zdrowie i wygląd cery. Jedzony codziennie istotnie pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) a zwiększyć poziom dobrego HDL, ma działanie przeciwmiażdżycowe (poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi) oraz bierze udział w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.UWAGA ponieważ czosnek jest środkiem rozrzedzającym krew zbyt duża jego ilość może zwiększyć ryzyko krwawienia - np. przed operacjami. CIEKAWOSTKA pomimo przykrego zapachu czosnek jest zaliczany do afrodyzjaków :)Tym, którym przeszkadza jego przykry zapach, oferowany jest bezzapachowy czosnek w kapsułkach lub tabletkach.
wio
Modelinka