Czosnek pochodzi ze środkowej Azji. Nasze, chłodniejsze warunki klimatyczne, podnoszą jego aromat. Z powodów wpłuwu na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i zaburzenia trawienia, powinien byc często spożywany, przede wszystkim w postaci naturalnej, a nie w granulatach.
Czosnek można spożywac na surowo lub ugotowany. Drobno pokrojony, roztarty dodawany jest do sałatek, zup, sosów, przetworów i marynat.
W czasie gotowania potraw czosnek należy dodawac na końcu, ponieważ w wysokich temperaturach ulegają zniszczeniu ważne jego składniki, choc łagodnieje jego ostry smak.
Panaceum, za które zawsze uznawano czosnek, działa tonizująco, zwalcza pasożyty układu pokarmowego, stanowi antidotum przy ukąszeniach owadów. Czosnek jest stumulatorem pracy serca i układu krwionośnego. Posiada silne działanie bakteriobójcze, pomaga podczas kaszlu i biegunce.