Czosnek bez pośpiechu

Święta to dużo potraw i wypieków do przygotowania, a czasu mało - gdyby ten czosnek tylko się łatwiej i szybciej obierał...

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Czosnek bez pośpiechu
Czosnek jest zaliczany zarówno do warzyw jak i przypraw, ale w kuchni używany jest głównie jako przyprawa. Uprawiany od ok. 5 tysięcy lat rozprzestrzenił się po świecie jak mało które warzywo czy przyprawa. Pamiętajmy też, że czosnek ma sporo właściwości medycznych.

Większość z nas ma większy lub mniejszy problem z obieraniem czosnku i jak to zwykle bywa - gdy się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. Jest na to rada - rada nie jak obrać czosnek szybko ale raczej kiedy ten czosnek obrać.

Gdy masz kilka wolnych chwil i absolutnie nic do zrobienia - obierz sobie główkę czosnku - powoli, bez pośpiechu, wszystko zawsze lepiej wychodzi gdy się człowiek nie musi śpieszyć. Taki obrany czosnek można przechowywać w lodówce w małym plastikowym lub szklanym pojemniczku, np. po przyprawach. I jak już się zacznie gotowanie i pieczenie to wtedy wystarczy sięgnąć do lodówki po obrany czosnek, gotowy do użycia w każdej chwili.Trzeba tylko pamiętać, że jak się skończy, to wystarczy obrać nową główkę w wolnej chwili, bez pośpiechu.