
W ubiegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin: „Main Cities of Europe” ukazującego się corocznie w Paryżu 14 marca, warszawska restauracja Wojciecha Modesta Amaro otrzymała miano „wschodzącej gwiazdy”, czyli nominacje do przyznania gwiazdki Michelin.
Tutaj przeczytać możecie nasz wywiad z Modestem Amaro >>>
Jeden z najlepszych polskich szefów kuchni ma zatem wielkie szanse na zdobycie gwiazdki w tym roku, jako pierwsza w historii polska restauracja. Jest to wielkie wyróżnienie dla samego Wojciecha Modesta Amaro, jego restauracji, ale i całej Polski, która w ten sposób wejdzie do kulinarnej pierwszej ligi.
„Main Cities of Europe” z 2012 opisuje ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli z 44 miast w 22 krajach. Czerwony Przewodnik Michelin to pierwszy przewodnik kulinarny, obecnie najbardziej prestiżowy, numer jeden na świecie.
Michelin przyznaje restauracjom trzy rodzaje wyróżnień:
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój restauracji, jakość obsługi i atmosferę panującą w lokalu;
- Bib Gourmand – w skrócie - za stosunek jakości potraw do ich ceny;
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw, kuchnię autorską. 3 gwiazdki oznaczają, że dla tej restauracji warto wybrać się specjalnie do danego miasta.