W ubiegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin: „Main Cities of Europe” ukazującego się corocznie w Paryżu 14 marca, warszawska restauracja Wojciecha Modesta Amaro otrzymała miano „wschodzącej gwiazdy”, czyli nominacje do przyznania gwiazdki Michelin.
Tutaj przeczytać możecie nasz wywiad z Modestem Amaro >>>
Jeden z najlepszych polskich szefów kuchni ma zatem wielkie szanse na zdobycie gwiazdki w tym roku, jako pierwsza w historii polska restauracja. Jest to wielkie wyróżnienie dla samego Wojciecha Modesta Amaro, jego restauracji, ale i całej Polski, która w ten sposób wejdzie do kulinarnej pierwszej ligi.
„Main Cities of Europe” z 2012 opisuje ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli z 44 miast w 22 krajach. Czerwony Przewodnik Michelin to pierwszy przewodnik kulinarny, obecnie najbardziej prestiżowy, numer jeden na świecie.
Michelin przyznaje restauracjom trzy rodzaje wyróżnień:
- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój restauracji, jakość obsługi i atmosferę panującą w lokalu;
- Bib Gourmand – w skrócie - za stosunek jakości potraw do ich ceny;
- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw, kuchnię autorską. 3 gwiazdki oznaczają, że dla tej restauracji warto wybrać się specjalnie do danego miasta.
Czy Polska dostanie pierwszą gwiazdkę Michelin?
Już jutro, 14 marca, ukazać się ma nowy przewodnik Michelin po najlepszych restauracjach Europy.
ocena: 5/5 głosów: 2