Czy warto podgrzać olej przed smażeniem?

Warto poczekać aż tłuszcz na patelni się nagrzeje. Czemu?

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Czy warto podgrzać olej przed smażeniem?
Metoda wrzucania warzyw i innych składników na gorący tłuszcz jest polecana, kiedy chcemy wydobyć smak z warzyw, uzyskają lekki brązowy kolor (czosnek i cebula lekko się zeszklą) i skarmelizują. Smażenie na gorącym tłuszczu zapewnia także owocom apetyczną teksturę i kruchość.

A jakie są konsekwencje dodatku warzyw na zimny olej?
  1. Zimna patelnia spowoduje, że warzywa wchłoną więcej oleju i przylepią się do patelni.
  2. Warzywa z zimnym oleju będą się smażyły wolniej, właściwie będą się dusiły w swoich własnych sokach, gubiąc swoją kruchość.
  3. Nawet z punktu widzenia smażenia i codziennych przepisów łatwiej jest wrzucić składniki na patelnię od czasu gdy olej będzie gorący i wydawał charakterystyczne dźwięki – w ten sposób możemy ujednolicić przepisy.
Oczywiście, istnieją sytuacje gdy lepiej dodać warzywa na nie rozgrzany tłuszcz – wtedy warzywa duszą się trochę we własnym sosie, stają się miękkie. Takie warzywa stanowią świetną bazę dla zup i sosów.