Metoda wrzucania warzyw i innych składników na gorący tłuszcz jest polecana, kiedy chcemy wydobyć smak z warzyw, uzyskają lekki brązowy kolor (czosnek i cebula lekko się zeszklą) i skarmelizują. Smażenie na gorącym tłuszczu zapewnia także owocom apetyczną teksturę i kruchość.
A jakie są konsekwencje dodatku warzyw na zimny olej?
A jakie są konsekwencje dodatku warzyw na zimny olej?
- Zimna patelnia spowoduje, że warzywa wchłoną więcej oleju i przylepią się do patelni.
- Warzywa z zimnym oleju będą się smażyły wolniej, właściwie będą się dusiły w swoich własnych sokach, gubiąc swoją kruchość.
- Nawet z punktu widzenia smażenia i codziennych przepisów łatwiej jest wrzucić składniki na patelnię od czasu gdy olej będzie gorący i wydawał charakterystyczne dźwięki – w ten sposób możemy ujednolicić przepisy.