To bardzo zła wiadomość dla miłośników czekolady - niestety - za 20 lat może jej zabraknąć.
Uprawa kakaowców jest trudna i staje się mało opłacalna. Ponadto drzewka gnębione są przez choroby i pasożyty - powszechnie atakują je grzybice.
W związku z tym na świecie znacznie spada ilość kakao potrzebnego do produkcji czekolady. Liczba czekoladowych smakoszy natomiast wykazuje tendencję wzrostową.
W tej sytuacji pozostaje nam chyba zacząć już gromadzić zapasy... albo zająć się badaniami nad stworzeniem nowej, odporniejszej odmiany kakaowca.
Uprawa kakaowców jest trudna i staje się mało opłacalna. Ponadto drzewka gnębione są przez choroby i pasożyty - powszechnie atakują je grzybice.
W związku z tym na świecie znacznie spada ilość kakao potrzebnego do produkcji czekolady. Liczba czekoladowych smakoszy natomiast wykazuje tendencję wzrostową.
W tej sytuacji pozostaje nam chyba zacząć już gromadzić zapasy... albo zająć się badaniami nad stworzeniem nowej, odporniejszej odmiany kakaowca.
Henia