Podstawą wykonania roladek jest pierś z kurczaka (można użyć filetu z indyka). Mięso porcjujemy na kotlety i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Na tak przygotowane mięso nakłada się farsz na 2/3 długości kotleta i zawija w roladkę. Można spiąć je wykałaczkami lub zawinąć bawełnianą nicią. Podsmażamy na patelni j i dopiekamy w piekarniku około 15 minut.
1. Farsz marchewkowy
Dwie marchewki zetrzeć się na tarce warzywnej. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju i dodać marchew. Wszystko razem podsmażyć podlewając wodą lub bulionem. Dusić do miękkości około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać.
2. Farsz brokułowy
Ugotowanego brokuła należy rozdrobnić (widelcem lub rozdrabniaczem elektrycznym). Dodajemy 2-3 serki topione trójkąciki, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
3. Farsz pieczarkowy
Umyte, małe pieczarki obgotować w wodzie około 10 minut. Drobniutko posiekać. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyć na oleju i dodać pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
4. Farsz szpinakowy
Szpinak (świeży lub mrożony) należy podsmażyć na maśle. Dodać 2-3 rozgniecione ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na koniec można dodać garść startego sera i wymieszać aż sie rozpuści.
Życzę smacznego i zapraszam do moich przepisów.
1. Farsz marchewkowy
Dwie marchewki zetrzeć się na tarce warzywnej. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju i dodać marchew. Wszystko razem podsmażyć podlewając wodą lub bulionem. Dusić do miękkości około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać.
2. Farsz brokułowy
Ugotowanego brokuła należy rozdrobnić (widelcem lub rozdrabniaczem elektrycznym). Dodajemy 2-3 serki topione trójkąciki, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
3. Farsz pieczarkowy
Umyte, małe pieczarki obgotować w wodzie około 10 minut. Drobniutko posiekać. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyć na oleju i dodać pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
4. Farsz szpinakowy
Szpinak (świeży lub mrożony) należy podsmażyć na maśle. Dodać 2-3 rozgniecione ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na koniec można dodać garść startego sera i wymieszać aż sie rozpuści.
Życzę smacznego i zapraszam do moich przepisów.
Nina W.
weronikaS
BĄBELEK85