Czym zastąpić cukier?

  • 3

Cukier nie bez powodu został nazwany „białym zabójcą”. Poniżej przedstawiam kilka propozycji, dla osób które nie wiedzą, czym go można zastąpić.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Czym zastąpić cukier?
fot. Fotolia
Cukier jest głównym źródłem energii, a Wańkowicz pisał, że „cukier krzepi”. To prawda, cukier w diecie dodaje nam sił - to z węglowodanów czerpiemy moc. Niestety, spożywanie cukrów rafinowanych w dużych ilościach może mieć przykre konsekwencje i powodować wiele chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, próchnica, choroby układu nerwowego i sercowego, anemię, czy nawet nowotwory. Chcąc sobie polepszyć życie, zamiast cukru stosujmy zdrowsze substytuty, których natura nam nie poskąpiła. Odłóżmy także na bok wszelkie sztuczne słodziki, bo wcale nie są lepsze od zwykłego cukru.

Zamiast cukru, możemy stosować miód, oczywiście ten naturalny, a nie produkt sztuczny. Miód, inaczej nazywany jest płynnym złotem i ma to swoje uzasadnienie: ma działanie prozdrowotne i jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Działa antyseptyczne, przeciwbakteryjnie, uspokajająco. Jest bardziej kaloryczny od cukru ale zawiera enzymy i minerały, które dostarczają nam nie tylko smak, ale i potrzebne wartości odżywcze - w przeciwieństwie do cukru, który jest nośnikiem pustych kalorii. Herbatę z miodem zna chyba każdy. Ja polecam kawę z miodem. Smak jest inny, i jak dla mnie, o niebo lepszy.

Natura obdarzyła nas także ksylitolem, czyli cukrem brzozowym, w 100% naturalnym odpowiednikiem zwykłego cukru buraczanego. Zawiera aż o 40% mniej kalorii i smakuje niemal identycznie. Stosowanie cukru brzozowego dobroczynnie wpływa na układ immunologiczny, wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Z taką wiedzą, poranna kawa będzie smakowała lepiej niż kiedykolwiek.

Stewia, to kolejny zamiennik popularnej „białej śmierci”. Również jest produktem w pełni naturalnym, który otrzymywany jest z liści stewii. Wykorzystuje się liście świeże, suszone i sproszkowane.

Natura obfituje w produkty, którymi z powodzeniem możemy zastąpić niezdrowy cukier czy chemiczne słodziki - nie tracąc smaku ani nie zmieniając przyzwyczajeń.

Sprawdź jak przygotować domowy cukier waniliowy >>>