Składniki mineralne możemy podzielić na dwie grupy - makroelementy i mikroelementy. Biorą one udział w budowie organicznej, są składnikami kości, zębów i paznokci, wchodzą w skład płynów ustrojowych.
Do makroelementów zaliczamy głównie wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo i siarkę, natomiast do mikroelementów miedź , cynk, jod, fluor, brom i mangan.
Składniki mineralne pełnią następujące funkcje :
- wapń to podstawowy składnik kości i zębów, w przypadku jego niedoboru może dojść do odwapnienia organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu a także do utrzymania prawidłowej akcji serca. Źródłem wapnia są przede wszystkim sery podpuszczkowe, sery białe, mleko i niektóre ryby.
- fosfor jest obok wapnia podstawowym składnikiem kości; bierze duży udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Jest niezbędny w utrzymaniu stałego odczynu tkanek i płynów ustrojowych. Występuje we wszystkich produktach spożywczych i to w dużych ilościach. Mało kiedy można spotkać się z niedoborem tego składnika.
- magnez bierze udział w przemianie węglowodanów, reguluje działanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie tętnicze, działa przeciwmiażdżycowo. Źródłem magnezu są przede wszystkim warzywa i czekolada.
- żelazo - jego braki w tkankach odczuwalne są jako skurcze. Żelazo znajdujące się w hemoglobinie jest częścią składową hormonów oraz witamin. Występuje głównie w mięsie i warzywach.
Mikroelementy to przede wszystkim fluor, jod i miedź, występują naprawdę w śladowych ilościach:
- miedź występuje najczęściej w skórze i centralnym układzie nerwowym, jest potrzebna do wytwarzania hemoglobiny; występuje w niewielu składnikach, między innymi w mięsie, orzechach i warzywach strączkowych.
- fluor jest składnikiem szkieletu, w pożywieniu występuje w bardzo małych ilościach, można go znaleźć w ziemniakach, owocach i rybach.
- jod reguluje wydzielanie hormonów tarczycy, jego niedobór może prowadzić do przerostu tarczycy zwanych wolami. Głównym składnikiem jodu jest nabiał, mięso, warzywa i produkty zbożowe.
Warto aby nasza dieta była urozmaicona i bogata we wszystkie składniki mineralne.
Nina W.