Dania dla dzieci w nowej odsłonie

  • 1

Zobacz ciekawe pomysły na wykorzystanie czekolady, ciasta naleśnikowego oraz oraz białego sera.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dania dla dzieci w nowej odsłonie
fot. Hanna Kozłowska
Autorką pomysłów i zdjęć jest Hanna Kozłowska, którą znajdziecie na blogu HAART Galeria dobrych pomysłów.

CZEKOLADA INACZEJ
Pomysł i wykonanie są banalnie proste. Podgrzewamy czekoladę (deserową lub czarną) i wylewamy do plastikowych łyżeczek. Dekorujemy musli, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami i każdym innym smacznym dodatkiem.
Czekamy kilkanaście minut aby czekolada dobrze zastygła i ustawiamy łyżeczki w pojemniku. To bardzo dekoracyjny i wygodny sposób podania słodyczy.



NALEŚNIKOWE ZAWIJASY  
Składniki:
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,25 - 0,5 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
- strzykawka

Jak zrobić naleśnikowe zawijasy?
Mieszamy wszystkie składniki dodając na koniec wodę gazowaną. Powstanie ciasto naleśnikowe. Wypełniamy strzykawkę ciastem i na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni rysujemy kwiatki, koła i zawijasy.  Wszystko, co nam przyjdzie do głowy.

Przekręcamy na drugą stronę i na koniec układamy na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju.
Przepis jest bardzo prosty a efektowny. Zawijasy najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale kilka można zostawić do dekoracji deserów i ciast.



SERNICZKI   
Prosty przepis ograniczający się do kilku składników. Nie wymagają proszku do pieczenia a ilość cukru można swobodnie regulować. Serniczki to świetny pomysł na urodziny maluchów, przyjęcia w ogrodzie i imprezy na stojąco.  Nie potrzebujecie talerzy ani łyżeczek. Małe porcje prosto do ręki.

Składniki:
- 440g półtłustego twarogu
- 1 białko
- opakowanie ciasteczek owsianych lub herbatników (będą stanowić podstawę serników)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej

Jak zrobić serniczki?
1. Mielimy lub dokładnie rozgniatamy twaróg. Dodajemy cukier puder, białko i mąkę. Mieszamy na gładka masę. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
2. Owsiane ciasteczka rozgniatamy i układamy w papilotkach.  Górę wypełniamy masą twarogową. Sernik nie urośnie wiec pamiętajcie, że wysokość deseru będzie taka jak przed pieczeniem.
3. W środek każdego sernika wkładamy owoce. Można przygotować za jednym podejściem kilka kolorowych wersji.  Do części dodać brzoskwinie, truskawki, porzeczki lub rodzynki. Na koniec można posypać cynamonem. Przygotowałam dwie wersje: z mango i rodzynkami oraz z brzoskwinią.
4. Pieczemy 25-30 minut w tem. 120 stopni i podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!



Autorka pomysłów i zdjęć jest Hanna Kozłowska